A „Let’s Do It, Romania!” akció az ország egyik legnagyobb önkéntes mozgalma. Az akciót azért szervezik meg rendszeresen minden évben, hogy közösen megtisztítsuk szűkebb-tágabb környezetünket a szétdobált szeméttől. A mozgalom keretében szerte az országban „nagytakarítanak” a „Te szedd!” önkéntesei.

A szervezők szeretnék, ha minél több ember kifejezésre juttatná a benne rejlő igényt a tisztaságra, és felhagyna a szemeteléssel. Hiszen ha a kukába kerül a szemét, akkor nincs mit összeszedni. Emellett az is fontos, hogy minél többen ráérezzenek az önkéntesség ízére.

A „Te szedd!” egy nemzetközi akció. Románia 2010-ben csatlakozott a Let’s Clean Up Europe! elnevezésű összeurópai kezdeményezéshez, amit az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programja keretében szerveznek meg évről évre, és amelynek keretében egy hétvégén, egyszerre szedik a szemetet kontinensünk polgárai.

Mozgásban a szemét ellen

A székelyhídi polgármesteri hivatal a Petőfi Sándor Elméleti Líceummal együtt csatlakozott a mozgalomhoz. Nekik is az volt a céljuk, hogy önkéntes alapon megtisztítsák a környezetüket a szeméttől. A líceum diákjai Bodor Orsolya, Karancsi Kinga és Szabó Ildikó tanárnők vezetésével gyűjtötték a szemetet az iskola, a sportcsarnok és a focipálya körül. Az önkormányzat a gyűjtőzsákok és a védőkesztyűk biztosításával támogatta az akciót.


Írta: Tiponuţ Tibor