Béres Attila, az AVE hulladékgyűjtő cég székelyhídi vezetője az érmelléki szemétszállításról

 

Az AVE osztrák tulajdonban lévő szemétszállító vállalat, amely jelenleg 9 országban van jelen Európában. Romániában több megyében is működik, Bihar megyében három éve tevékenykednek. A szalontai után létrehozott székelyhídi fiókszervezet tavaly ősztől működik, az AVE Bihor kirendeltségének székelyhídi vezetője Béres Attila. 2009. szeptember 1-jén keztem el dolgozni, a székelyhídi AVE vezetőjeként. Jelenleg 15 fővel dolgozunk.

 

 

– Milyen infrastrukturával rendelkezik a vállalat?

 

 

– Két új MAN és egy DAF szemétszállító autónk van, ezenkívül van egy papucs Dacia kisegítőként. Az AVE kirendeltségének székelyhídi irodája a Malom utca 10. szám alatt működik, emellett az autóknak parkolóhelyet béreltünk a volt szemetes területén.

 

 

– Hány önkormányzattal és településsel dolgozik a cég együtt jelenleg?

 

 

– A régióban Székelyhíddal kezdtük, később ez nagyon kibővült, jelenleg 11 önkormányzattal dolgozunk együtt, ami 48 települést jelent. Az összes települést a már említett három autó szolgálja ki, kemény munkával eleget tud tenni a feladatának. AVE egy magáncég, és ezek a cégek kemény munkát várnak el mindenkitől. Mivel ez a vállalat már többéves tapasztalattal rendelkezik, tudja, hogy egy nap alatt egy autó mennyit tud dolgozni, hiába próbálnánk itt egyéni normákat felállítani, nem lehet.

 

 

– Ön nap mint nap milyen gondokkal, problémákkal kerül szembe azokon a településeken, ahol dolgozik?

 

 

– Egyik legnagyobb gond és feladat, hogy a lakosság meg kell értse ennek a szolgáltatásnak a hasznosságát. És hogy ezért a szolgáltatásért fizetni is kell. Ez hozzá kell tartozzon a a mindennapi életünkhöz. Remélem a szolgáltatással meg vannak elégedve, bár mostanában olyan utasítást kaptunk, el kell kezdjük  a lakosságot tanítani a szeméttel való gazdálkodásra. Ami azt jelenti, hogy a komposzttrágyának valót ne szállítassák el velünk, az a saját udvarán mindenki el tudja helyezni, jövő tavasszal vissza lehet szórni a földre trágyaként. Külföldön is előszeretetel alkalmazzák az ilyenfajta trágyázást. Ez már két hete elkezdtük, jöttek panaszok, de meg kell értsék, és ezúton is szeretném felhívni a lakosok figyelmét, hogy földet, követ, vasat, építkezésből megmaradt törmeléket ne tegyenek bele a szemetesbe. Vannak utcák, ahova az autó nem tud bemenni, ígéretet kaptunk az utcák lekövezésére, de mi addig is megpróbáljuk mindenhonnan elszállítani a szemetet.

 

 

– Az AVE belekapcsolódik más tevékenységekbe is, amit a településeken szerveznek?

 

 

 

– Igen, természetesen. Mindenre nyitottak vagyunk. Igyekszünk segíteni mindenhol, ahol tudunk. Most legutóbb segítettünk a faültetésben itt Székelyhídon és Gálospetriben is. Székelyhídon áprilisban volt egy nagyszabású faültetési akció a régi Kiserdő egy részének visszatelepítéséért, ahol 4000 csemetét ültettek el, itt is sokat segítkeztünk. Ezenkívül van két alkalmazottunk, akik Székelyhíd város takarítását végzi, illetve a falvakba is szeretnénk kijutni, csak annyi itt a városban a tenni való, hogy fizikailag nincs idejük a falvakra, de terveink között szerepel, hogy kijussunk a falvakba is.

 

 

– Lesz-e szelektív hulladékgyűjtés és ha igen, mikortól?

 

 

– Ez a szolgáltatást minél hamarabb be szeretnénk indítani itt Székelyhídon, de a hivatalos lépéseket meg kell tenni. Minden településen el kell helyezni tartályokat, és azt minden befektető tudja, hogy ez a szolgáltatás az első néhány évben nem jövedelmező, mert például 1 kg pillepalack begyűjtésére bármelyik faluból többe kerül a benzin, mint amennyiért értékesíteni tudják. Már béreltünk is neki helyet, a présgép is megvan, amit most újítanak fel. Egyelőre a pillepalackokat és a kartonpapírt fogjuk külön gyűjteni. A gyűjtőpontokhoz tartályokat fogunk elhelyezni és ezt a fajta szemetet oda kell majd vinni és aki nem tudja majd odáig elvinni, megkérjük, hogy tegye majd külön zsákba, meghirdetünk egy napot, hogy ezeket mikor fogjuk begyűjteni. Megkérnénk a lakosokat, hogy az kidobott palackok tiszták legyenek, ne legyen bennük föld, sár. Ha tej vagy üdítő volt benne, az nem jelent gondot, de ha föld vagy ilyen jellegű szemét belekerül, akkor azt nem tudják újrahasznosítani. Reményeink szerint néhány héten belül sikerül ezt megvalósítani.

 

 

Elektronikushulladék-gyűjtést is szerveztünk az önkormányzattal közösen most tavasszal. Az újságban meg volt hirdetve, ki volt plakátolva, a helyi kábeltévében is bemondták, de elég kevés hulladék került  a tartályba. Az szeretném elmondani, hogy csak akkor veszi be tőlünk a begyűjtő, ha az elektronikai cikkek eredeti állapotban vannak. Periodikusan szeretnék ilyet szervezni, a következő ősszel lesz, igyekszünk jobban meghirdetni.

 

 

– Milyen sikereket értek el az elmúlt 8 hónapban?

 

 

– A székelyhídi központban sikerült megszüntetni a szemét földön való tárolását.

 

 

– Mi üzen az olvasóknak?

 

 

– Legyenek türelmesek, együtt kell megtanulni, mi sem vagyunk okosabbak mint ők, együtt kell megtanuljuk a szemétszállítást. Az előző szolgáltató nem volt minőségi szolgáltató, mi minőségi szolgáltatást nyújtunk, csak együtt kell működjön a lakosság is velünk. Akik meg nem kötötték meg a szerződést, kössék meg, mindenkit várunk a Malom utca 10. szám alá. A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön!