Idén is megszervezte a munkaköri nyelven csak „tavaszi nagytakarításként” emlegetett hulladékgyűjtő akciót Székelyhíd város önkormányzata. Az intézmény környezetvédelmi osztályának munkatársai a mindennapi szemétszedési munkálatok mellett az átmeneti évszakokban hatványozottabban figyelnek a köztéri teendőkre. Így a természet ébredésekor, tavasszal is a szociális munkások bevetésével tisztítják meg városunk és a hozzá tartozó falvak közterületeit. A tavaszi nagytakarítás, amelyhez az eszközöket az önkormányzat biztosítja, több szakaszban zajlik.

Az egyik ilyen szakasz a parkok rendezése, felélesztése, metszési-ültetési munkálatok, amelyek hetekig tartanak, mielőtt a locsolási szezon kezdődne. Másrészt, amint az időjárás engedte, március végén láttak neki a munkások a kézzel történő, szelektív hulladékgyűjtésnek. Székelyhídon több utánfutónyi, míg a falvakban több tucat zsáknyi szemetet gyűjtöttek össze a környezetvédelmisek a szociális munkásokkal. A szemétszedés akkor mutat nagyobb mennyiségeket, amikor lakossági bejelentés vagy egyszerű pásztázás útján illegális szemétlerakó helyeket számolnak fel az akciócsoportok. A nagytakarítás másik módja a települések határainak megtisztítását jelenti, ami szintén az emberek vagy a szél hozta szemét szelektív összegyűjtését jelenti. Ezeket a megtöltött zsákokat az AVE Bihor cég gyűjti össze és szállítja el.

Ehhez kapcsolódik az a fontos felhívás is, amelyben az önkormányzat arra kéri a lakosokat, hogy felbomló, zöldhulladékot ne a céggel szállítassák el, hanem inkább komposztáljanak. A zöld gyep vagy sövény nyesedékek, ágak és gallyak, zöldség-gyümölcsszármazékok mind felbomló, természetes hulladékot jelentenek, amelyeket a kertek végében ásott gödörben lehet bomlasztani.

A környezetvédelmi osztály feladata az is – a nagytakarítások, lomtalanítások és az egész évi kertészeti munkálatok elvégzése mellett –, hogy a lakossági bejelentésekre reagáljon, illetve a fejleményekről értesítse a polgárokat. Épp ezért ezúton tájékoztatja az olvasókat, hogy a törvény értelmében minden olyan háztartás, amely rendelkezik az udvarra vagy a lakásba bevezetett vezetékes vízzel, köteles biztosítani a használt vezetékes víz elfolyására, tárolására alkalmas emésztő, ülepítő gödröt. Ennek meglétét vagy hiányát a tavasz elérkeztével az egészségügyi és a környezetvédelmi szervek is elkezdték ellenőrizni szúrópróbaszerűen a megyében, és szükség esetén büntetéseket rónak ki a háztartásokra a törvénynek nem megfelelő szennyvízgazdálkodásért. Érdemes tehát figyelni környezetünkre, nem csak a természet, de a saját magunk érdekében is.


Írta: Bíró Orsolya