Minden lakó hozzá kell járuljon a település tisztaságához

Lassan egy éve már, hogy az önkormányzat megkötötte a szerződést az AVE nemzetközi hulladékgyűjtő céggel, amely azóta a háztartási hulladékot hivatott összeszedni városunkban és a hozzátartozó falvakon. Az önkormányzat részéről sikerült egy olyan nehéz problémát megoldani – legalábbis látszólag –, amely közel 100 000 RON megtakarítást jelentett a városháza 2010-es költségvetésében – tudtuk meg a polgármesteri hivatal illetékesétől. Ha figyelembe vesszük azt, hogy az idei évben beruházásokra és intézmény-fenntartásokra szánható összeg 1,6 millió lej, akkor az véleményem szerint nem kis összeg, amelyet más hasznos célra is fordíthat az önkormányzat.

 

 

Azért írtam, hogy csak látszólag sikerült megoldani a problémát, mert mi, lakosok a saját mentalitásunkat is ki kell cseréljük. Ugyanis hajlandók vagyunk a kötelezettségek alól kibújni, főleg, ha az a pénztárcánkat negatívan érinti. Utánanéztünk, hogy mit is tartalmaz a szerződés, amit aláírtunk (vagy alá kellene írnunk, amennyiben megkötnénk). A szemételhordás ára 3,8 lej/fő (+ áruforgalmi adó) havonta. Első hallásra talán nem is tűnik soknak, de ha megszorozzuk mondjuk négy fővel, akkor már egy kissé másképp néz ki a dolog. Igen ez sokaknak sok pénz. Számoljunk csak egy kicsit. Durván 16 lej kiadásról beszélünk egy négytagú család esetén. Ez annyi mint másfél doboz cigaretta, négy sör, három tábla jobb csokoládé, másfél belépő a diszkóba és még sorolhatnám.

 

 

De igazából nem is az a baj, hogy drága. Szerintem az is gond, hogy az emberek már megint egy állandó kiadást látnak, amit a vezetők rájuk akarnak erőltetni. Sokan azt mondják, hogy mi nem szemetelünk, nekünk nincs amit elszállítani, mindent elégetünk. Ami lehet, hogy igaz is. Csak az a baj, hogy amikor az önkormányzat kiírta a közbeszerzési eljárást, akkor törvénynek megfelelően a város teljes lakosságát vették alapul, tehát senki nem mentesülhet a szerződés megkötése alól. Sokan még csak azért se akarják megkötni, nehogy már nekik megmondják, hogy mit csináljanak vagy mit ne. De ne feledjük el, hogy egy évvel ezelőtt a falvakról nem volt megoldva a szemétszállítás, Székelyhídon voltak olyan utcák, ahonnan nem szállították el a szemetet, a kis városunk központja tele volt szeméttel. Úgy gondolom, 2009-hez képest mostanra sokat javult a helyzet. Mindenki kapott egy 120 literes kukát, aki megkötötte a szerződést. Rendszerezettebben és európai módon tisztítják a várost, hiszen kukát ürítenek, sepregetnek, patakot takarítanak, füvet nyírnak, árkot tisztítanak.

 

 

Természetesen ezt sem látják meg sokan, hiszen a város takarítása pont olyan, mint egy ház, lakás tisztán tartása. Mindenki tudja, de legjobban a háziasszonyok, hogy a takarítás nem vevődik észre, az emberi tudatnak az a természetes, ha tiszta és rendezett a ház. Mondják is a nők, hogy a takarítás soha nem látszik meg a házon, de ha nem takarítunk egy napot, az olyan, mintha hetek óta nem foglalkoztunk volna a szűkebb környezetünk tisztántartásával.

 

 

 

 

 

Az biztos, hogy Székelyhíd és a hozzá tartozó települések soha nem lesznek tiszták, ha mi emberek nem veszünk erőt magunkon, és nem figyelünk jobban oda, mit is kezdünk a szeméttel. Az, hogy az utcán nem illik magolni, pont olyan nyilvánvaló kellene legyen, mit az, hogy nem köpködünk az utcán, nem dobjuk el a fagyis, csokis papírokat, nem ülünk fel a parkban lévő lócának a karfájára sem, mert másik polgártársunk aztán nem tud leülni a sáros padra. Az, hogy mennyire lesz harmonikus a környezetünk, rajtunk áll, hogy mi milyen városkában, vagy településen akarunk élni, koszos, utcákon járni, sáros padra ülni, köpködő szembejövővel vagy éppen kis odafigyeléssel mindezeket megoldhatjuk minden nagyobb fáradtság nélkül.

 

 

Igaz, hogy minden változást nehezen visel a társadalom, az elektromos áram bevezetésekor is voltak olyanok, akik a sátáni dolgot véltek felfedezni a tűznélküli fény kibocsátójában, most pedig talán nincs is olyan templom, amelybe ne lenne bevezetve a villany.
Reménykedjünk, hogy előbb utóbb mindenkiben megérik a szemétkérdésre a helyes válasz, hiszen ha mi is külföldön járunk, észrevesszük a tisztaság és harmónia találkozását. Ezek a dolgok nem mindig kerülnek hatalmas összegekbe, a jó szervezés, az önkéntes munka, kis anyagi ráfordítás néha csodákra képes…

 

 

Gazda Réka

 


Takarítsuk ki városunkat egyetlen nap alatt!
Fogjunk össze az ország legnagyobb önkéntes szemétgyűjtő akciója keretében október 1-jén!