Az Európai Unió normáit követő elektromos és elektronikai hulladékgyűjtést szerveztek Székelyhídon és a hozzá tartozó falvakban

 

Július 30-án megmozdult kis városunk és a hozzá tartozó öt faluban is felpezsdült az élet pár órára, ugyanis olyan eseménynek lehettünk tanúi és részesei, amilyenre eddig még nem volt példa nálunk. A Romániai Egyesület az Újrahasznosításért (RoRec) és a székelyhídi önkormányzat által közösen megszervezett akcióban a reméltnél sokkal többen vettek részt.

A szervezések már jóval korábban megkezdődtek: gyűjtőpontokat jelöltek ki, szóróanyagokat osztottak szét, autóval járták városunk és a falvak utcáit, így hirdetve hangosbemondóval a hulladékgyűjtést, hogy a hír minél többekhez eljusson, és önkéntes fiatalokat toboroztak, akik segítettek az akció lebonyolításában.

 

A sok munkának meg is lett az eredménye: sokkal több hulladék érkezett a kijelölt pontokra, mint azt bárki is remélte volna. Cristian Oprea, a hulladékgyűjtés projektmenedzsere is elképedve nézte, ahogy megállás nélkül hozták az ilyen-olyan régi, vagy meghibásodott elektronikai készülékeket. Elmondása szerint mióta ilyen jellegű munkát végez, még soha nem tapasztalt ehhez hasonlót.

 

Székelyhídon négy gyűjtőpontra vihették a hulladékokat, a falvakon pedig egy-egy ilyen ponton várták a lakosokat reggel tíztől délután ötig azok az önkéntes fiatalok, akik meglepő lelkesedéssel fogadták a kezdeményezést. Ezeken a helyeken minden jellegű elektromos hulladékot és alkatrészt átvettek, ám azokért a tárgyakért melyek elemmel vagy konnektorral működnek, tombolát is adtak. Ezekkel húsz darab fúrógépet és öt darab fűnyírót lehetett nyerni.  A nyeremények olyannyira felcsigázták mindenki érdeklődését, hogy volt olyan felnőtt, aki többször is visszatért egy-egy újonnan szerzett, padláson talált rég elfeledett tárggyal, a gyerekek pedig sokszor a még működő tárgyakat is szívesen beadták volna, csak hogy növeljék esélyeiket.

 

A tombolasorsolásra ugyanaznap fél nyolctól került sor a székelyhídi önkormányzat előtt felállított sátorban, s végül több mint ezerkétszáz tombola közül húzták ki, stílusosan egy leadott mosógépből, azt a huszonöt szerencsést, aki a nyeremények valamelyikét hazavihette. A sorsolásra a vártnál jóval többen jöttek el, az arra járók szeme elé falunapi nyüzsgéshez hasonló kép tárult. Miután megtörtént a sorsolás, a szervezők kiosztották az önkénteseknek a részvételi okleveleket, és mindannyian kaptak egy-egy hátizsákot is, melyben néhány újrahasznosított anyagból előállított ajándékot találtak.

 

Az esemény során majdnem tíz tonna hulladékot sikerült összegyűjteni, s Cristian Oprea elmondta, ha igény lesz rá, októberben megint lehet egy hasonló akciót szervezni. Ezzel a megmozdulással megtettük az első nagy lépést a szelektív hulladékgyűjtés felé, bebizonyítottuk, hogy nyitottak vagyunk, és hogy igyekszünk lépést tartani ezzel a számunkra még viszonylag új dologgal. Reméljük, hogy a szombati lelkesedés októberig sem lankad, sőt, még többekre átragad majd.

 

Pap Enikő