Egyesületünk, a KORONA ÉRKÖBÖLKÚTI KÖZÖSSÉGI ÉS KULTURÁLIS EGYESÜLET, egy elég frissen alakult szervezet, alapítási éve 2018.

Alapítói viszont már jó pár éve a helyi közösség aktív oszlopos tagjai: Az elmúlt években sikerült megragadnunk egy lehetőséget, ami által használatba kaptunk a Székelyhídi önkormányzattól a régi Érköbölkúti Néptanács épületét, amely sajnos nagyon rossz állapotban van és teljeskörű felújításra szorul.

A belső mennyezet sok helyen le volt szakadva, a falak meg voltak repedezve és a vakolat le volt esve, az elektromos hálózat tönkre volt menve, a fűtés-, víz- és kanalizálás pedig teljes mértékben hiányzott. Már elkezdtük az épület részleges felújítását önerőből, közösségi összefogással és a helyi Közbirtokosság anyagi támogatásával. Az idén a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT-nél pályáztunk és Ők támogattak bennünket 700.000 Ft összeggel, amit az adott ingatlan helyiségének részleges burkolására, (csempe, padlócsempe által) fogjuk használni.

A támogatásért nagyon hálás kis közösségünk, hisz így rövid időn belül teljes mértékben a programjainkra, eseményeinkre használható közösségi felületeket kapunk. Egyesületünk missziójának tekinti, hogy pár éven belül ez a ház régi pompájában tündökölhessen. Célunk, hogy a felújítást követően a gyerekek számára foglakozásokat (kulturális, hagyományőrző, közösségépítő stb.) szervezhessünk, a fiatalok számára néptánc próbákat és táncházakat, hagyományos fonókat bonyolíthassunk le, teret nyújtsunk kisebb családi és közösségi rendezvényeknek (családi összejövetelek, családi nap, konfirmációs ebéd, iskola másképpen program stb.), minőségi időeltöltési lehetőségeket az idős generáció tagjai számára (sakkozás, kártyázás, kézimunka kör stb.). Ki szeretnénk alakítani rendezvénytermeket, konyhát, illetve fürdőszobát is.

A ház egy része falumúzeumként fog szolgálni a helyi hagyományok bemutatására. Azokba a munkálatokba, amelyekhez nem szükséges szakértelem bevontuk, be fogjuk vonni a helyi fiatalokat is: például a ház körüli kert kitakarításába, rendezésébe, ezáltal is építve, erősítve a helyi közösséget. Ezáltal ők is jobban magukénak fogják érezni a közösségi házat.


Írta: Bádon Levente, elnök