Három filmet készít a Scola Nostra Egyesület
A székelyhídi Scola Nostra Egyesület már másodjára vesz részt európai uniós nemzetközi programban. A pályázó Olaszország másik kilenc országgal van partnerségben (Ausztria, Magyarország, Málta, Németország,  Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia és Szlovénia), melyek közül Romániának a képviseletét Székelyhíd nyerte meg. Az előző évi Be part of it projekten felbuzdulva, Olaszország másodjára is pályázatot adott le az EU Youth in Action (Fiatalok lendületben) programjához, ezzel megfelelő hátteret biztosítva az EU TOO – Young People on Air programnak. Miről is szól ez a program? A projekt célja, hogy környezettudatos uniós polgárrá nevelje a fiatalokat, többet megtudva a jelenlegi problémákról, azok orvoslásáról, megoldásáról.

 

 

A Young People on Air (Fiatalok az éterben) projektben 1000 diák vesz részt, minden országból 100 ember, akik négy témában – szegénység és társadalmi kirekesztettség, függőségek, kivándorlás, környezeti kockázatok – kell kutassanak, adatokat gyűjtsenek, hogy a végén elkészítsenek ezekből három filmet. Mivel a program tavaly tavasszal kezdődött, már az adatgyűjtésen túl vagyunk, bemutatókat, előadásokat tartottunk, programokat szerveztünk, ezeket filmre vettük, megtanultunk videót vágni és most ezekből filmeket készítünk. Egy már megvan, a székelyhídi helyi tévé le is vetítette párszor, ez a környezeti kockázatokról szól. Még készülőben van kettő, a szegénységről és a függőségekről, melyeket ugyancsak levetítenek majd a tévében. Amikor megvoltak az anyagok, megnyugodtunk, hogy a nehezén túl vagyunk, de nagyot tévedtünk. Nem is gondolná az ember, hogy milyen nehéz két óra nyersanyagból fél órányi ütőset összevágni úgy, hogy a lényeg benne legyen. De ennek ellenére nem bántuk meg, hogy belevágtunk, hisz valóban sokat tanulhat az ember egy másfél évig tartó projekt alatt. Ráadásul a lehetőségünk volt egy profi számítógép megvásárlására is, amelyen a videót vághatjuk, lehetőségünk van angol nyelvtudásunkat fejleszteni, és még külföldi barátokat is szerezhetünk.

 

 

A projekt zárása júniusban lesz az olaszországi Velencében, ahol minden országot két diák és a projektfelelős tanár – tőlünk Egeresi Ingrid angol tanárnő – képvisel. Ott lehetőségünk lesz levetíteni a filmjeinket, és mi is megnézhetjük a többi kilenc országét, megismerve ezzel, hogy máshol miként vannak jelen ezek a problémák, hogyan próbálják megoldani őket. Nem elhanyagolható még az a tény sem, hogy megismerkedhetünk Velencével, a híres várossal, ahova sokan szívesen elmennének. Ezért sajnálatos, hogy csak három ember mehet, de a költségvetésből csak ennyire futja. De nem baj, hisz az ott szerzett élményeket, tapasztalatokat minden bizonnyal kamatoztatni tudjuk majd itthon is, ezzel is segítve iskolánk, városunk fejlődését.

 

 

Major Lajos