Önkéntes polgárőrség szervezésébe kezdett június elején Székelyhíd város önkormányzata. Az ötlet Béres Csaba polgármester fejéből pattant ki, akitől megtudtuk, hogy nagyon nehéz helyzetbe vannak a kezdeményezést illetően, hiszen Romániában még sehol nincs ilyen jellegű szerveződés, éppen ezért semmilyen törvény nincs erre vonatkozóan. Június 9-én tartották a munkásklubban az első ezzel kapcsolatos találkozót, melyet plakátokon illetve szórólapokon hirdettek. Bár a felhívásban elhangzott, hogy a kezdeményezés célja városunk közbiztonságának, nyugalmának megóvása, ez úgy tűnik nem sokakat érintett meg, hiszen a délutáni találkozón alig húsz ember képviselte városunkat.

Azok azonban, akik megjelentek és meghallgatták a körülbelül negyven perces ismertetőt, mind örömmel fogadták a polgárőrség ötletét. A találkozó végén készítettek egy listát a résztvevőkkel, s megállapodtak abban, hogy mindenképpen tartanak egy újabb megbeszélőt a közeljövőben, amikor is már mindenki megpróbál hozni magával még néhány személyt. Erre azért van szükség, mert, mint a polgármester elmondta, ahhoz, hogy jól működjön a dolog, körülbelül 200-250 embernek kell csatlakoznia a polgárőrséghez, valamint az ügy mellé kell álljanak a vállalkozók, az önkormányzat, a tűzoltóság, a rendőrség, az iskola, egyszóval mindenki, hiszen városunk sorsa mindannyiunkat ugyanúgy érinti.

 

Városunk elöljárója elmondta, hogy nagyon nagy szükség lenne a polgárőrség munkájára, hiszen Székelyhídon és a hozzátartozó településeken kevés a rendőr, egy rendőrségi alkalmazottra körülbelül 800 ember jut, ami nagyon magas szám. Másrészt a roma kisebbség is nagyon nagy számban van jelen, ami ugyancsak komoly szociális problémákat vet fel. Az önkéntes polgárőrök feladata az lenne, hogy vigyázzanak a tisztaságra, a rendre, a fegyelemre, fellépnének a rongálások ellen, szükség esetén értesítenék a rendőrséget. Tulajdonképpen közvetítőként működnének a rendőrség és a lakosság, az önkormányzat és a lakosság között a problémák megoldásának érdekében.

A falvakra egyelőre még nem terjesztik ki a kezdeményezést, ám ez is szerepel a jövőbeli tervek között. Ennek létrehozásához, mint megtudtuk, a székelyhídi önkormányzat minden segítséget megad, ám magát a megszervezést minden falu maga kell megoldja.

 

Következő lépésként már el is küldtek egy felhívást minden helyi vállalkozónak, melyben arra kérik őket, hogy lehetőségeikhez mérten, akár anyagiakkal, akár a toborzásban való besegítéssel járuljanak, hozzá az önkéntes polgárőrség megszervezéséhez, működtetéséhez. Emellett meghirdették a következő találkozót is, melyet június 28-án, kedden tartanak a munkásklubban 19 órától. Várják mindazokat, akiknek fontos, hogy jól, hogy biztonságban érezzék magukat településükön, s akik úgy érzik, hogy ehhez tevékenyen és érdemben hozzá tudnak és akarnak járulni.

 

Pap Enikő