Hagyományőrző disznóvágásra várta Érolaszi apraja-nagyja a magyarországi testvértelepülésről, Cserháthalápról, Mészáros Sándorné polgármester asszony vezetésével érkező küldöttséget február harmadik hétvégéjén. Most magyarországi barátaink érkeztek hozzánk vendégségbe, a hétvégi programok többségének a helyi általános iskola épülete adott otthont. A „vendégsereg” megérkezését bemutatkozások és ismerkedő beszélgetések követték, majd megízlelhették a román konyha egy jellegzetes ételét, a miccset. A péntek estét egy hangulatos pincelátogatással egybekötött borkóstolás zárta, amely alatt még inkább oldódott a hangulat az ismerkedõőtestvértelepülés jelenlévő lakosai között.

 

A következő nap reggele igen korán és izgalmasan indult mindenki számára, a szombati napon ugyanis a hagyományőrző disznótoré volt a főszerep, a reggel disznófogással indult a szomszéd településen, Érköbölkúton, majd hazatérve megkezdődhetett a hagyományos disznótor menete. A hosszú nap alatt a disznót perzselték, pucolták, majd feldolgozták, így délutánra elkészülhettek a finomabbnál-finomabb ételek: hagymás vér, toros káposzta, hurka, kolbász.

Ebéd után testvértelepülésünk tagjai Székelyhídra, valamint hegyközszentmiklósi termálstrandra látogattak el.
Az estére tervezett program keretében a helyi vállalkozókat várták sok szeretettel egy ünnepi vacsorára, ahol megismerkedhettek és kapcsolatokat alakíthattak ki magyarországi barátainkkal. A vacsora megkezdése előtt Karancsi Béla tanácsos, valamint Mészáros Sándorné polgármester asszony köszöntötte az egybegyűlteket. A cserháthalápi városvezető elmondta: köszöni a hétvégi vendéglátást és baráti, illetve családi hangulatot, amellyel fogadtuk őket a falunkban.
Vasárnapi délelőtt kerekasztal-beszélgetést folytattak vendégeink és a program szervezői, majd az érolaszi református templomban tartott délelőtti istentiszteleten lelkipásztorunk, Futó Ferencz építő szavait hallgathatták meg a jelenlévők. Ez követően a rendezvény ünnepi ebéddel zárult.
A hétvége alatt a szervezőknek sok segítségre volt szükségük és ez úton is szeretnénk megköszönni mindenkinek a segítséget, aki kivette részét a szervezésből és a programok megvalósításából.
Reméljük, hogy e hétvége során kialakult kapcsolatból hasznos, eredményes és hosszú távú kötelék alakul ki, amelyet mindkét település érdemben hasznosíthat. A rendezvényt a Pro Érolaszi Egyesület szervezte.
Fazekas Evelin