Polgárőrök vigyázzák Székelyhíd és a hozzá tartozó települések éjszakáit április eleje óta. A város és a hozzátartozó öt település (Csokaly, Érköbölkút, Érolaszi, Hegyközszentmiklós és Nagykágya) lakosai közül eddig majd kétszázan gondolták azt, hogy felvállalják az éjszakai járőrözést annak érdekében, hogy megelőzzék az esetleges szabálysértéseket, bűneseteket (ilyen esetek előfordulnak Bihar megye más részein). A létrejött társadalmi civil szervezet célja tehát a közrend és közbiztonság fenntartásának segítése. A polgárőrök tevékenységük ellátása során hatósági jogkörrel nem rendelkeznek, kényszerítő eszközt nem alkalmazhatnak, viszont ha bármilyen rendellenességet vélnek felfedezni, értesítik a helyi rendvédelmi szerveket, akikkel szoros együttműködésben állapodtak meg, ők foganatosíthatnak intézkedéseket. Az önkéntesekből álló csapat a sürgősségi helyzetre való tekintettel verbuválódott Béres Csaba polgármester kezdeményezésére, vezetésüket és koordinálásukat Hegyessy Zsolt városmenedzser és Nagy Botond sportmenedzser vállalta.

Önkéntességről lévén szó, a szervezők továbbra is várják olyan lelkes személyek jelentkezését, akik szabadidejükből szívesen áldoznak, ingyenesen, állampolgári felelősségvállalásból, térítésmentesen tudnak csatlakozni a mozgalomhoz: Ezáltal könnyítenek polgártársaik életén a sokakat megviselő járványügyi helyzetben, és növelik a települések közbiztonságát.

Aki csatlakozni szeretne az önkéntes gárdához, jelentkezzen Hegyessy Zsoltnál (0745-088240) vagy Nagy Botondnál (0742-908047). A jelentkezés után megtörténik az önkéntes polgárőrök beosztása. A munka rendészeti-szakmai részét teljes mértékben a helyi rendőrség látja el, így az éjjeli szolgálat előtt, este 9 órakor első ízben önkormányzati, majd rendőrségi eligazítás történik. A szolgálat este 10 órától reggel 5 óráig biztosítja a lakosság nyugodt álmát. Székelyhídon minden éjjel négy autóval járőröznek a civilek, akik körzetekre osztják fel a várost egymás között. Hatáskörük abban áll, hogy a gyanús személyeket és eseményeket közvetlenül a helyi rendőrségnek jelentik, akik azonnal kiszállnak a helyszínre.

A kezdeményezés jól működik, az önkéntes őrök párokba szerveződve egész éjjel járják a települések utcáit. Az eltelt több mint egy hónapban a polgárőrök szolgálati ideje szerencsére többnyire eseménytelen volt.


Írta: Rupárcsics Csilla Judit