Megtartották a székelyhídi árvízvédelmi gátak létrehozását és a vízminőség javítását célzó európai uniós projekt zárókonferenciáját Székelyhídon. A június 26-án a múzeum épületében megtartott találkozón a város vezetőjén kívül felszólaltak a projekt partnerei és a kivitelező Gavella cég képviselője, valamint Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának mûszaki igazgatója.

Az előadásokat követően a meghívottak közösen ellátogattak a május végén átadott mindkét gáthoz, amelyeknek a közelmúltban alkalmuk nyílt „megmutatni”, milyen hasznos ez a beruházás. Június 10-én ugyanis majd egy óra leforgása alatt mintegy 65 milliméter/négyzetméter eső zúdult városunkra, amely a gátaknak köszönhetően sehol sem okozott károkat. Így elmondhatjuk, hogy a gyakorlatban is jelesre vizsgázott a székelyhídi gátépítési projekt.

Az esővizet és az olvadó hó vizét összegyűjtő gátakba beépített, állítható zsilipek segítségével a vízgyűjtő területekről szabályozottan engedhető le az összegyűlt csapadék. A létesítmények felállítását az indokolta, hogy 2008 nyarán a folyamatos és kiadós esőzések következtében árvíz öntötte el településünket, jelentős károkat okozva köz- és magántulajdonokban, lakóházakban. A gátak megépítésére sikeresen pályázott városunk polgármesteri hivatala, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Hajdú-Bihar megyei kirendeltsége és a Bihar Megyei Tanács a Magyarország–Románia határon átnyúló együttműködési program 2007–2013 keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alaphoz. A projekt összköltségvetése 568 275,20 euró volt, amelyből Székelyhídnak 15%-os önrészt kellett biztosítania. A gátak építését 2011-ben kezdték meg, melyet a módosított határidő és az idei szélsőséges időjárási viszonyok ellenére is sikeresen befejezték.

 

Ér hangja