^ Vissza Fel
gát címke bejegyzései:

Lezárult a lassítógátak projektje

Közélet  ,   2013. július 4. csütörtök 

Megtartották a székelyhídi árvízvédelmi gátak létrehozását és a vízminőség javítását célzó európai uniós projekt zárókonferenciáját Székelyhídon. A június 26-án a múzeum épületében megtartott találkozón a város vezetőjén kívül felszólaltak a projekt partnerei és a kivitelező Gavella cég képviselője, valamint Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának mûszaki igazgatója.

Átadták a gátakat

Mozaik    2013. június 2. vasárnap 

Nem kell többé félniük a Cser patak melletti lakosoknak
 
Átadták május 28-án a Cser-patak árvízvédelmi gátjait. A Cser-völgyében, illetve a Kiskútvölgyön az esővizet vagy az olvadó hó vizét összegyûjtő lassítógátak építését még tavalyelőtt kezdte meg a nagyváradi Gavella cég.
Ezzel egy hosszú évekre visszanyúló probléma oldódott meg, ugyanis a helyiek számára gyakran okozott nagy gondot a város központján átfolyó patak. Legutóbb 2008 nyarán, a nagy esőzések következtében öntötte el árvíz a várost, a nemzetközi úton közel félméteres víz hömpölygött, házak tucatjai rongálódtak meg.
 
A megoldást a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttmûködési Program (HU-RO) tette lehetővé, a helyi önkormányzat Debrecen városával közösen pályázott sikerrel támogatásért az Európai Regionális Fejlesztési Alaphoz. A két gát felépítésének összköltségvetése 568 275,02 euró volt, amelynek mindössze 15%-a volt önrész. Az átadás után nem kell többé áradásoktól tartani a helyieknek, hisz az új rendszer zsilipjeit az esőzések mértékéhez lehet majd állítani és így folyamatosan leereszteni a felgyülemlett vízmennyiséget.
 
Juhász György

Két lassítógát épül az árvíz ellen

Mozaik  ,   2011. november 30. szerda 

A Cser völgyi esővíz-elvezető rendszerrel elkerülhető lesz a 2008-ashoz hasonló katasztrófa

 

Esővíz-elvezető rendszert kezdtek el építeni idén ősszel Székelyhídon, miután kedvezően bírálták el városunk, a debreceni önkormányzat, illetve a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közös pályázatát. Az Esővíz-elvezető rendszer létesítése Székelyhídon című, 568 075,2 eurós összköltségvetésű projekt a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2011 keretén belül valósul meg. Emlékezetes, hogy 2008 júliusában óriási árvíz öntötte el Székelyhidat az esőzések következtében. Ekkor a Nagyvárad–Szatmárnémeti 19-es nemzetközi úton körülbelül 40 centiméteres víz hömpölygött keresztül a református templom, illetve a Szík irányába. Az árvíz következtében körülbelül kilencven ház rongálódott meg, sőt két ház össze is dőlt.