Nem kell többé félniük a Cser patak melletti lakosoknak
 
Átadták május 28-án a Cser-patak árvízvédelmi gátjait. A Cser-völgyében, illetve a Kiskútvölgyön az esővizet vagy az olvadó hó vizét összegyûjtő lassítógátak építését még tavalyelőtt kezdte meg a nagyváradi Gavella cég.
Ezzel egy hosszú évekre visszanyúló probléma oldódott meg, ugyanis a helyiek számára gyakran okozott nagy gondot a város központján átfolyó patak. Legutóbb 2008 nyarán, a nagy esőzések következtében öntötte el árvíz a várost, a nemzetközi úton közel félméteres víz hömpölygött, házak tucatjai rongálódtak meg.
 
A megoldást a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttmûködési Program (HU-RO) tette lehetővé, a helyi önkormányzat Debrecen városával közösen pályázott sikerrel támogatásért az Európai Regionális Fejlesztési Alaphoz. A két gát felépítésének összköltségvetése 568 275,02 euró volt, amelynek mindössze 15%-a volt önrész. Az átadás után nem kell többé áradásoktól tartani a helyieknek, hisz az új rendszer zsilipjeit az esőzések mértékéhez lehet majd állítani és így folyamatosan leereszteni a felgyülemlett vízmennyiséget.
 
Juhász György