Először szervezték meg Bihar és Hajdú-Bihar Eurorégió vállalkozásai bemutatkozási fórumát

Először nyílt expó Székelyhíd életében az elmúlt hónapban, amelyen a Bihar és Hajdú-Bihar Eurorégió vállalkozásai mutatkoztak be a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 keretében. A gazdasági élet szereplőinek különleges fóruma volt a háromnapos (május 7–9.) kiállítás, amelynek alapvető célja a határon átnyúló gazdasági partnerkeresés kereteinek bővítése a kistérségben.

 

 

Erre az érmelléki kis- és középvállalkozásoknak azért van szüksége, hogy a meglévő természeti lehetőségekkel, a külföldi tőke és a partnerek üzleti tapasztalatai segítségével jövedelmező, versenyképes munkát tudjanak végezni. Az első érmelléki expón 27 cég mutatkozott be, amelyek a gazdasági élet különböző területeiről (turisztika, kereskedelem, mezőgazdaság, szolgáltatás, könnyűipar stb.) mutattak újat, különlegeset, minőségit. A vásárral is egybekötött kiállításra a három nap alatt nagyon sok érdeklődő látogatott ki, akik kíváncsian sétálgattak a városi sportcsarnokban felállított standok között.

 

 

A rendezvényt Béres Csaba, Székelyhíd város polgármestere nyitotta meg. Beszédében elmondta: „figyelemmel kísérhetjük azt a folyamatot, hogy miképpen alakulnak át az emberi kapcsolatok kulturális kötődésekké, ezek pedig gazdasági potenciálokká, amelyek szűkebb hazánk, az Érmellék felzárkózását idézik majd elő; reményeim szerint ez a rendezvény segít régiónk megismerésében és a benne rejlő lehetőségek kiaknázásában, valamint abban, hogy az itt élő emberek büszkék lehessenek arra, hogy az Érmellék szülöttei és lakói”. A székelyhídi önkormányzat hagyományt kíván teremteni a rendezvényből. Az idei első expó biztató kezdet, amely értékes tapasztalatait a következőkben kamatoztatni lehet. „Meggyőződésem, hogy minden érdeklődő élményekkel, tapasztalatokkal gazdagon távozik majd erről a rendezvényről és szeretném, ha jövőre újra, ugyanitt találkozhatnánk” – zárta mondandóját Béres Csaba polgármester.

 

 

Székelyhíd környékén jelentős gazdasági potenciál található, amelyet be kell mutatni a(z elsősorban Hajdú-Bihar megyei) befektetőknek, a vállalkozók körében tudatosítani, hogy környékünkön rengeteg olyan lehetőség adott, amelybe érdemes befektetni. Ennek a legkézenfekvőbb és leghatékonyabb módja az expó. Kistérségünkben ugyanis nehézkes az információáramlás, alacsony szintű a technológiai fejlesztés és emiatt a vállalkozások versenyképessége korlátozott. Ennek egyik következménye, hogy a külföldi tőkebefektetések aránya az országos szint alatt van, emiatt kevés az új munkahely, kisebb a gazdasági tevékenység, amely a város számára is negatív hatással van a csekély mértékű bevételek révén. Az expó lehetőséget nyújt az Érmelléken és környékén, Romániában és Magyarországon tevékenykedő cégek számára a termékek, szolgáltatások bemutatására, népszerűsítésére, a vállalkozók közötti tapasztalatcserére, üzleti kapcsolatok kialakítására.

 

 

Az együttműködési program a HÍD márkanevet kapta, amely révén a szervezők azt remélik, hogy könnyebben felismerhetővé válnak és népszerűbbek lesznek a hasonló rendezvények, amelyek az együttműködési program keretei között kerülnek megrendezésre.A határon átnyúló kezdeményezés idővel lebontja az Érmellék közepén húzott mesterséges falat, gyümölcsöző és jövedelmező vállalkozások révén pedig erősödik majd a kistérség közössége. Két ország, egy cél, közös siker!

 

 

Holczmann Gergő