Már februárban elkezdték a télutói nagytakarítást Hegyközszentmiklóson. Kaszoni József helybéli tanácsos elmondta, hogy szeretne egy szebb, élhetőbb faluban lakni, ahová a messziről jövők is visszavágynak. Az épp folyó munkálatokról kérdeztük a falufelelőst.

– Milyen munkálatokat végeznek?
– A szociális munkások összeszedik a szemetet, takarítják a főút melletti partot. Már sikerült kitakarítani a falu bejáratánál a gépállomástól lefelé a két partoldalt. A közterületen hetenként felszedik a szemetet. Sikerült kitakarítani a bozóttól a Mélyutat, eljutottunk egészen a pincesorig. Ma éppen a központtól lefelé, az iskola előtti részen folyik a munka, a sövénykivágás, a terület kitakarítása. A szociális munkások alkalmanként a kultúrházban is szorgoskodnak, a rendezvények után van mit felseperni, súrolni, helyrerakni.


– Milyennek találja a faluban a közösségi viszonyt?

– Nagyon szép lenne, ha lenne összetartás, de sajnos éppen csak az nincs, reménykedünk benne, hogy változni fog a helyzet.

– Miért fontos a közterület takarítása?
– Mivel itt lakunk, itt nőnek fel gyermekeink, szeretnénk egy tiszta, élhetőbb falut teremteni, és ha van rá lehetőség, csináljuk meg a szociális munkásokkal.

– Miért éppen most végzik ezt a munkát?
– Azért most végezzük ezt a munkát, mert ilyenkor az emberek szabadabbak, jobban ráérnek. Amint beköszönt a tavasz, nyakunkba szakad a mezei munka. A kivágott bozótot, gallyakat, hulladékot a hátrányos helyzetűek hazavihetik tüzelőnek, ami igen jó segítség nekik, hisz még mindig mínuszokat mutat éjszakánként a hőmérő.

– Az iskola előtti partszakasz így lecsupaszítva nem nyújt szép látványt, a bozótgyökérzet híján akár omlásveszély is jelentkezhet a jövőben. Milyen módon kívánják ezt elkerülni?
– Szeretném az iskolánál a partoldalt akáccsemetékkel betelepíteni, ami megfogja a partot, a kultúrház köré pedig tujafákat ültetünk. De ezzel még nem zárult le a tavaszváró munka, a jócskán megrongálódott játszóteret is fel kell újítani, mire megjön a jó idő.