Kiemelten foglalkoztak a város költségvetésével Székelyhíd helyi tanácsának május végi rendes gyűlésén, amelyen tizenöt napirendi pontot vitattak meg. Ahogyan az minden más háztartásban is lenni szokott, a pénzügyek megvitatásának itt is több időt szenteltek a tanácskozók. Az önkormányzat főkönyvelője részletes leírással szolgált arról, hogy mennyi fedezet áll rendelkezésre az egyházak támogatására, a városháza számítógépeinek korszerűsítésére, a város és a falvak templomainak, más épületeinek felújítási beruházásaira, a zöldövezetek ápolására, a közutak és járdák javítására és számos egyéb kiadásra, amiről a helyi hatóságoknak kell gondoskodniuk.

Kisebb vitát váltott ki a Nagyléta utcai inkubátorház fenntartására elkülönített hatalmas összeg, amelynek jobb helyet is találna a város vezetése, a pályázati vállalások azonban, amik lehetővé tették az irodaház megépítését, még másfél évig lekötik a költségvetés bizonyos részét. Ennek lejártával viszont az önkormányzat magáénak mondhatja azt, és szabadon rendelkezhet a korszerű épületről.

Terítékre került több ingatlan leltárba vétele is, amelyek már telekkönyv szerint a város köz-, illetve magántulajdonába tartoztak, de most nyugtázták a leltári értékkel történő ellátást is.
A tanácsosok pozitívan döntöttek a közvilágítás javítása, kiterjesztése és modernizálása kapcsán is, jóváhagyva az erre vonatkozó költségvetést és végrehajtási terveket. A modernebb várossá válás irányába tett lépés az is, hogy a tanács bizalmat szavazott az RCS&RDS telekommunikációs cég kérelmének, miszerint a felújítás előtt álló római katolikus templomról az antennarendszert áttelepítenék a felsővárosi víztoronyra. A cég a szolgáltatás minőségének javulásáról biztosította a település vezetőit.

A városi önkormányzat minden évben támogatja a helyi rendőrség munkáját. Ezt a támogatást szintén a tanácsüléseken szavazzák meg. Erre az évre 1500 lej összértékű üzemanyagjeggyel és 6000 lej összértékű javítási, karbantartási díjjal segítik az őrs munkáját.

A tanácskozás során elfogadták az önkormányzat építőcégének könyvelési egyenlegét és a mezőgazdasági utak javításáról szóló pályázathoz szükséges technikai-gazdasági mellékleteket is.


Írta: Bíró Orsolya