Cserháthaláp azzal a megtisztelő felkéréssel fordult Érolaszi vezetőségéhez, hogy másik két településsel karöltve testvér-települési kapcsolatra lépjenek. Az észak-magyarországi falu polgármesteri hivatala meghívására érolaszi küldöttség utazott szeptember 22–23-án a IX. Cserháthalápi Falunapokra.

 

A háromnapos programsorozat második napján főzőversenyre, labdarúgó-mérkőzésre nevezett be az érolaszi csapat is. A főzőverseny különlegessége az volt, hogy minden település más-más ételt készített és kínált a vendégeknek, érdeklődőknek. A Szlovákiából, Csehországból és Magyarországról érkezett csapatok többek között krumplifasírtot, szilvásgombócot, palóclevest, tejfölös, káposztás strapacskát, haluskát, buktyit és természetesen érolaszi módra készült komabográcsost kóstolhattak. Az érmelléki csapat a bográcsossal egyébként elnyerte az Aranyfakanál díját.
A rendezvény zárónapján aláírták a hivatalos testvér-települési együttműködési megállapodást a csehországi Vlachova Lhota község, a felvidéki (Szlovákia) Inám község, a magyarországi Cserháthaláp és Érolaszi között.
A színes programok, a meleg fogadtatás, őszinte vendégszeretet hangulatában teltek a IX. Cserháthalápi Falunapok az érolaszi vendégek számára. Küldöttségünk abban bízva érkezett haza, hogy a településeink között frissen kötött kapcsolat hosszú távú, eredményes barátsággá formálódik.
Aszalós Tímea