Őszi lomtalanítási akciót szervezett Székelyhídon és a hozzá tartozó településeken a városi önkormányzat az AVE Bihor hulladékszállító céggel közösen. Az akció keretében lehetőség volt megválni a háztartásokban keletkezett nagy darabos hulladékoktól, lomoktól, építési törmeléktől, leselejtezett autógumiktól, illetve zöldhulladéktól. Minden településen a megadott napon 8–10 óra között kellett kitenni az elszállítandó lomokat.

A lomtalanítási akcióval együtt az önkormányzat szelektív hulladékgyűjtést is szervezett. A szelektíven gyűjtött fehér és színes üveget, papírt, műanyagot, fém dobozt, italos kartondobozt is begyűjtötte és elszállította az AVE Bihor cég.

Szeptember 12-én Érolasziban zajlott le az első lomtalanítási akció. Annak ellenére, hogy végig esett az eső, több mint hat köbméter nagy darabos lomot és autógumit helyezett ki a lakosság. Ezen kívül jelentős mennyiségű szelektív hulladékot, üveget, flakont (pillepalack), kartont és műanyagot is sikerült összegyűjteni.

A következő szombaton került sor a lomtalanításra Érköbölkúton. Az akció itt is sikeres volt! Bő hét köbméter lom került fel a szállítójárműre.

Október 3-án egyszerre két helyszínen, Csokalyon és Nagykágyán volt lomtalanítás. Ez az akció is eredményes volt! Csokalyon körülbelül nyolc, Nagykágyán kilenc köbméter lom gyűlt össze, amit a hulladékszállító cég székelyhídi kirendeltsége elszállított.

Október 24-én Hegyközszentmiklóson volt lomtalanítás. A szentmiklósiak kitettek magukért. Minden várakozást felülmúlva, 21 köbméter lom gyűlt össze.

Utoljára Székelyhídon tartottak lomtalanítást november 7-én. Ezen az akción rekord mennyiségű lom és szelektív hulladék gyűlt össze. Az AVE Bihor cég tíz pótkocsinyi lomot, építési törmeléket, autógumit, zöldhulladékot gyűjtött össze Székelyhídon. Jól sikerült az akciónak az a része is, hogy aki nem tudta az udvaráról kihozni a lomokat, törmeléket, azoknak segített az önkormányzat.

Zöldhulladékot és építkezési törmeléket is elszállítottak a lomtalanításkor Kep Fekete Katalin

Szelektív hulladékot összesen 40 köbmétert sikerült összegyűjteni.
A lomtalanítás eredményessége a lakosság pozitív hozzáállásának köszönhető és nagyon jól jelzi, hogy szükség van hasonló akciókra.


Írta: Tiponuţ Tibor