Megkezdődtek a szociális központok építési munkálatai Csokalyon, Érköbölkúton, Hegyközszentmiklóson és Nagykágyán. Mivel a szociális központok építése körül több álhír kapott szárnyra, megkerestük Béres Csaba székelyhídi polgármestert a valós helyzetet tükröző információk közlésének érdekében.

 

A városvezető érdeklődésünkre elmondta, mind a négy település külön-külön 90 ezer eurót nyert az épületek megépítésére. A 15%-os önrészt a helyi tanács adta. Az épületek 120–130 négyzetméter alapterületûek lennének, melyekben helyet kapnának iroda, nagyterem, raktár, mellékhelyiség, természetesen teljesen kiépített infrastruktúrával. A projekt befejeztével az említett településeknek teljesen egyforma központjaik lesznek, amelyek programjaikkal az idősek, mozgássérültek és gyerekek szociális igényeire fognak válaszolni. Az épületek így a jövőben helyszínt biztosítanak oktató-, valamint közösségfejlesztő tevékenységeknek, kisebb falugyûléseknek, különbözõ képzéseknek vagy kulturális eseményeknek egyaránt.
A szociális központok másik fontos célja az, hogy általuk a falvak lakossága közelebb kerüljön a helyi közigazgatáshoz. Az elképzelések szerint polgármesteri hivatal megfelelő szakemberei heti rendszerességgel ki fognak járni a központokba, így a falusiaknak nem kell majd kisebb-nagyobb adminisztrációs teendőik elintézése végett Székelyhídra bemenniük. A közvetlenebb kapcsolat révén javulni fog az információáramlás, távlati tervként pedig a falugondnokság is szóba kerülhet.
A közalkalmazotti állások létszámstopja miatt a központok működéséhez szükséges akkreditált szolgáltatásokat más szervezeteken keresztül valósíthatják meg. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány a gyerekekkel, a Caritas Catolica az idősebb korosztállyal, míg a Ruhama Alapítvány főleg a roma gyerekekkel tervezi a foglalkozásokat.

 
A szociális központok építési folyamatát és várhatóan két éven belül bekövetkező átadását figyelemmel követjük lapunk hasábjain.

 
Ér hangja