Idén áprilisban is szervez megyénkben elektromos hulladékgyűjtési akciókat az Újrahasznosításért Román Egyesület (ROREC) a tavalyihoz hasonló feltételek mellett. A ROREC nonprofit szervezet célja az elektromos és elektronikai hulladékok kezelése, összhangban az európai és nemzetközi normákkal.

A hulladékgyűjtési akciók programja a következő:
– április 11-én, pénteken: Bályok (Balc), Érábrány (Abram) és Vedresábrány (Abrămuţ);
– április 12-én, szombaton Érkeserű (Cheşereu), Kiskereki (Cherchiu) és Székelyhíd;
– április 25-én, pénteken Cécke (Ţetchea) és Mezőtelegd (Tileagd);
– április 26-án, szombaton Érmihályfalva.

A településeken felállított gyűjtőpontoknál vagy a helységekben közlekedő gyűjtőautóknál bárki leadhat olyan elemmel vagy árammal működő készüléket, amelyre már nincs szüksége.
Bárki, aki leadja őket, a hűtőkért, fagyasztókért, kombinált hűtőszekrényekért 40 lej értékű ajándékutalványokat kap, míg a mosógépekért, mosogatógépekért, ruhaszárítókért, légkondicionáló berendezésekért 20 lej értékűt. Az utalványokért nemcsak elektromos készüléket lehet vásárolni, hanem bármit, olyan üzletekben, ahol elfogadják az ilyen utalványokat (köznyelven kajabonokat). A fent említett készülékek mellett a televíziókért, rádiókért, porszívókért, hajszárítókért, és a többi háztartási elektromos készülékért a beszolgáltatók tombolaszelvényekben részesülnek, mellyel részt vehetnek a sorsoláson, ahol értékes nyereményeket sorsolnak ki.
Az ilyen és ehhez hasonló akciókkal szeretnék ösztönözni az embereket arra, hogy ne dobják el ezeket a veszélyes hulladékokat, hiszen a háztartási hulladékok sokszorosan károsabbak, mert olyan anyagokat tartalmaznak mint az ólom, kadmium, arzén vagy a higany.

marghita_1[1]

marghita_3[1]

Az egyesület tevékenységéről, programjáról tájékozódni lehet a www.rorec.ro honlapon, a Facebookon rákeresve az Asociatiarorec névre, illetve a 0800-444800-s ingyenesen hívható telefonszámon.


Írta: Csorba Kinga