,,fenyőfánk díszeit
angyalkák rezgetik
illatok lelke leng
tekintet elmereng”
(Ara Rauch)

Néhány éve vált hagyománnyá, hogy a karácsony előtti napokban a város kisiskolásai ünnepi díszbe öltöztessék a központi park fenyőfáit.
A tavalyi év egy kicsit másképp alakult, mint az eddigiek, kétségtelenül más volt tavaly az ünnep is. Elmaradt a karácsonyi vásár, ahol a gyermekek találkozhattak a jó öreg Télapóval, aki mindegyiküket megajándékozta. Elmaradtak az iskolai ünnepségek, a közös karácsonyi készülődés az osztálytársakkal. A Mikulás nem járta be az osztálytermeket, hogy oda is vigyen egy kis ajándékot. A legtöbb rendezvény, ami az ünnepi időszakban zajlott az elmúlt években, az tavaly vagy elmaradt vagy átkerült az online térbe.


Ha arról kérdezzük a gyerekeket, hogy melyik a kedvenc évszakuk, tízből kilenc egyöntetűen a telet választja: ekkor jön a Mikulás, és télen van a Karácsony is.

Amikor múlt év decemberében a gyerekek meghallották, hogy a kinti fadíszítésnek nem kell elmaradnia, nagyon megörvendtek, hiszen ez nemcsak arról szólt, hogy díszeket készítsenek, hanem egy jó alkalom volt arra, hogy találkozhassanak az osztálytársaikkal, a barátaikkal, akiket tavaly november óta csak a képernyőn keresztül láthattak.
Az online órákon a gyerekek a tanító nénik irányításával kezdték elkészíteni a díszeket, délutánonként pedig a szülők, nagyszülők és a nagyobb testvérek is besegítettek.

Minden nap három-négy fenyőt díszítettek fel, aminek köszönhetően lassan az egyszerű, kis fenyőfák díszes karácsonyfákká változtak át.
Érolaszi iskolásai és óvodásai a saját falvukban díszítettek fel egy fenyőfát, hogy szebbé varázsolják ezzel a környezetüket. A csokalyi előkészítő és negyedik osztály tanulói a székelyhídi parkban választottak ki egy feldíszíteni való fenyőt, hogy minél többen gyönyörködhessenek benne. A székelyhídi kisiskolások közül is a legtöbb osztály résztvett a munkában. Az ő segítségükkel lett szebb és vidámabb hely a központi park.
Köszönet illet minden gyermeket, szülőt, nagyszülőt és pedagógust, akik időt szántak erre a tevékenységre.


Írta: Püsök Julianna