A térség népi világát idézte fel a székelyhídi népművészeti tábor a résztvevő nyolcvan gyermek és harminc felnőtt számára, hogy megőrizzék és átadják népi kincseinket a következő nemzedékeknek. Az idei évben is néptánc, népzene és népi játékok tanulásával teltek a tábor napjai a városi strandon augusztus végén. A résztvevők közül többen még csak most ismerkedtek a néptánccal, de voltak visszatérők is. Azonban nem csak táncra volt lehetőség: a gyermekek saját kezűleg régi gyermekjátékokat készíthettek, barkácsolhattak, kipróbálhatták a „gólyalábakon” való járást, valamint a citerázás fortélyait is elleshették. Kisebbek és nagyobbak is találtak maguknak elfoglaltságot, hiszen éppen az a szép a népi gyermekjátékokban, hogy mindenki megtalálja közülük a maga kedvencét. A picik számára a Debrecenből érkezett Horváth Zsuzsi foglalkozásvezető Ringató-foglalkozást, Szigeti Ibolya népi játszóházvezető pedig játszóházat tartott. A tánctanulás a Debreceni Népi Együttes táncosai és Hercz Vilmos vezetésével valósult meg. Idén az egyik különlegességnek számított, hogy a táborban résztvevőknek alkalmuk volt felvonulni, valamint a helyi néptáncosoknak bemutatni a jól begyakorolt koreográfiáikat a Székelyhídra érkező debreceni virágkocsik ünneplésén, egy életre szóló élménnyel gazdagítva a lelkes gyermeksereget.

Csaba testvér gyermekei Gálospetriből, Nagyszalontáról, Nagyváradról érkeztek a székelyhídiakhoz. A Budapestről, Csíkszeredából, Debrecenből, Hajdúbagosról érkező felnőttek a székelyhídiakkal karöltve gondoskodtak a gyermekek felügyeletéről, oktatásáról és ellátásáról. Alkalomadtán szívesen részt vettek a táncban, játékokban, valamint a kézműves foglalkozásokban is.

Palczert Judit, a tábor szervezője kihangsúlyozta: a népművészeti tábor a hagyományok és az őseink tiszteletére tanítja a gyermekeket, de e mellett hirdeti, népszerűsíti a helyi néptánccsoportok munkáját is. A helyi és környékbeli néptánccsoportok tagjai már a kezdetek óta részt vesznek a táborban, ők Béres Csilla tanárnővel, vagy Forgács Zsombor néptáncoktatóval, a nagyváradi Szigligeti Színház TáNc művészével év közben is gyakorolnak.

A székelyhídi Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának tiszteletére szentelt római katolikus templom búcsúján a résztvevő gyermekek mindenki nagy örömére bemutatták a táborban tanultakat. Ez volt a tábor zárómomentuma.

Az idei rendezvény sem valósulhatott volna meg támogatók nélkül: Béres Csaba, a város polgármestere, aki személyesen is betekintést nyert a táborozók tevékenységeibe; a falubeli Fényes Néptánccsoportot felkaroló Tokár Sándor, a csokalyi református egyházközség lelkipásztora; a Petőfi Sándor Elméleti Líceum és Barta Imre igazgató, aki az iskola tantermeit nyitotta meg a foglalkozások előtt, Kojerné Dobi Éva, valamint Papp József a Scola Nostra Egyesület képviseletében.


Írta: Nagy Anita