A tél beállta előtt visszaköltözhetnek a nagykágyai iskolások a felújítás alatt álló főépületbe

Aki tavasz környékén elhaladt a Nagykágyát átszelő főúton, az láthatta, hogy nagy iramban elkezdődtek a helyi szakközépiskola felújítási munkálatai. Örült is ennek mindenki, hisz a tervek szerint a tanulni vágyó diákot és tanítani akaró pedagógust teljes mértékben kiszolgáló intézményrendszer újjáépítéséről, felújításáról volt szó. Ám a nyáron történt valami, ami miatt elcsendesültek a munkagépek, elpakoltak a munkások és abbamaradt az építkezés.
Karancsi Béla, a tanintézet igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a leállás hátterében a kivitelező cég pénzügyi biztonságának hiánya állt. 2014-ben megkötötték a kivitelezési szerződést, s az ezt követő év februárjában nagy lendülettel el is kezdődtek a munkálatok. Ám idén májusban kiderült, hogy a kormány egy olyan határozatot hozott, mely az európai uniós közbeszerzési eljárásokat újravizsgálja. Az új előírásoknak a 2007-es pályázat nyílván nem felelt meg, így az eredetileg 2%-os önrészhez még egy 25%-os önrész és az inflációs ráta is az önkormányzat számlájára íródott. Így körülbelül kétmillió euróval (!) lett több az önrész.

Ebben a pénzügyi bizonytalanságban a kivitelező Selina cég nem tudta vállalni a munkálatok folytatását. Úgy döntöttek, hogy leállítják a kivitelezést mindaddig, amíg az önkormányzat megszerzi az önrészhez szükséges pénzösszeget. Ez közel két hónap szünetet jelentett.

Mint arról beszámoltunk, ez idő alatt Székelyhíd város önkormányzata többször is összeült megoldást keresve a nagykágyai iskola helyzetére, míg végül is sikerült megszavazni és felvenni az önrészhez szükséges pénzösszeget, így szeptemberben újra beindulhattak a munkálatok.

A kivitelező céggel folytatott egyeztetések szerint a munkálatok átcsoportosításával sikerülhet a főépületet már október közepére befejezni, így még a tél beállta előtt beköltözhetővé válik.
A főépület mellett azonban természetesen a bentlakás, a műhelyek, a sportpályák, a konyha, az ebédlő és még a tornaterem felújításai is ütemterv szerint kell haladjanak, hisz a pályázat szerint a teljes kivitelezés év végéig meg kell valósuljon.

Minden nehezítő körülmény ellenére szeptember 14-én megkezdődött az oktatás. Az iskola segítségére sietett a nagykágyai Pongrácz-kastélyban működő alapítvány. Mivel az említett épület jelen pillanatban üres, itt lehetőség volt kilenc tanterem és egy tanári kialakítására így, ha más épületben is, de gondtalan módon elindulhatott az új tanév.

Az iskola személyzete a munkavégzés terén jelesre vizsgázott. Belegondolni is nehéz abba, hogy mennyi teendővel jár egy szakiskola kiköltöztetése és tíz kastélyszoba tanteremmé való alakítása. A B-tervnek köszönhetően tehát viszonylag zökkenőmentesen elkezdődött a tanév és a diákok oktatása. Bízzunk abban, hogy a munkálatok terén sikerül a terveknek megfelelően haladni, és még a tél beállta előtt legalább a főépületet birtokukba vehetik a diákok és pedagógusaik.


Írta: Fekete Katalin