Egésznapos tanévzáró foglalkozással lepték meg a székelyhídi elemis diákokat a nagyváradi Zabhegyezők

A címbeli kérést hallottuk a  tanévzáró ünnepnapon a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum I–IV. osztályos kisdiákjaitól, akik újdonsült barátaiktól, a zabhegyezőktől búcsúztak. A magyarországi nonprofit egyesület nagyváradi fiókszervezetének tagjai június 23-án lepték meg egésznapos foglalkozással városunk elemistáit.

Amikor a kisdiákok reggel  megérkeztek az iskolába, nem tudták pontosan mi történik, hiszen minden tanító néni pakolt, székeket és asztal hordott, valamint üstöt szerelt össze. Arcukra csodálkozás és öröm ült ki, mikor a két iskolabusznyi nagyváradi diák megérkezett a helyszínre. A résztvevő animátorok Ady Endre Elméleti Líceum, a Iosif Vulcan Pedagógiai Líceum és a Nagyváradi Művészeti Líceum középiskolás tanulói voltak. Összesen 35 diák érkezett Balla Dorottya XI. osztályos diák vezetésével kisvárosunkba, hogy elemistáinkat szórakoztassa a tanév utolsó napján.

A zabhegyezők rengeteg foglalkozással készültek a gyerekek számára: a tanulók készíthettek különböző kézimunkákat (például faspatulából repülőt), arcfestésen vehettek részt, csillámtetkót kaphattak, valamint hajbaziz (indiánfonathoz hasonló hajdísz – szerk. megj.) is készült a sorban állóknak. A szomszédok örömére az összes kiabálós játékot megmutatták a székelyhídi gyerekeknek, akik örömmel teljesítették ezen feladatot. Az animátorok részéről az összes foglalkozás odaadást, magabiztosságot és megfelelő türelmet igényel, melyet az egyesület tagjai bebizonyítottak mind nekünk, pedagógusoknak, mind a gyerekeknek.

Természetesen mindezen foglalkozásokon kívül egy igazi kihívás sem maradhatott el. Szegény zabhegyezőseink útközben elhagyták az emblémájukat hordozó plakátjuk mintáját, melyet nem lehetett üresen hagyni. A gyerekek feladata volt összegyűjteni a hiányzó sárga papírfecniket, hogy újra teljes lehessen a Zabhegyező-jel, mely egy kis és egy nagy embert ábrázol. A gyűjtögetés egy sor kisjátékkal történt: animátoraink „Egy perc és nyersz!”-típusú játékokkal tesztelték a gyermekek ügyességét. Ha a játékot megnyerték, egy-egy papírfecnit kaptak, melyet az említett plakátra ragasztottak. A játékok között találhattunk trutyiban kutatást, pohár-vár építést, „rajzold le ezt csukott szemmel”-típusú játékot és még sok mást. A szaladgáló kisgyerekek mindenkit boldogsággal töltöttek el, hiszen ilyen programra nem jutott lehetőségük az elmúlt évben.

A fáradalmas munka és nagy játék után mindenki finom bográcsossal zárta a napot. Az összes gyerek hihetetlenül élvezte az egész programot, amiért hálás köszönettel tartozunk a Nagyváradi Zabhegyezők Egyesületének, akik odaadásukkal minden gyermek számára egy maradandó évzárót szerveztek.

A székelyhídi iskolásokat jókedvre derítő Zabhegyezők

A Nagyváradi Zabhegyező Egyesületről

A Zabhegyező egy magyarországi nonprofit egyesület, ami önkéntes animátorokat foglalkoztatva gyermekprogramokat és gyerekfesztiválokat szervez. A Nagyváradi Zabhegyező Egyesület 1992 óta működik. Próbálunk mindent bevetni annak érdekében, hogy a magunk szórakozása mellett a gyerekek is élvezzék a társaságunkat, hiszen ez a cél minden alkalommal, amikor megszervezünk egy programot, ami magába foglalja az arcfestést, hajbazizolást, táncolást, éneklést és a saját kis játékainkat amiket mindig jó kedvvel játszunk el újra és újra a gyerekekkel, mert megunhatatlan szórakozás ez mindnyájunknak. Ami ezeket a fiatalokat, a zabhegyezőket összeköti, az a gyerekek iránti szeretet, kalandvágy, kreativitás, na meg persze a családérzet, ami kialakult közöttünk. Minden programunk megtervezéséért néhány fős csapat felel, és közösen dolgozunk a részleteken, hogy felejthetetlen élményeket szerezzünk a gyerekeknek, illetve életreszóló emlékeket és tapasztalatot magunknak. Amíg a gyerekek boldogok, mi is azok vagyunk! Hatalmas sikerélmény minden egyes jól sikerült program és mosolygós arc. – Balla Dorottya


Írta: Péter-Pakó Andrea tanítónő