A továbbtanulás lehetőségéről tartottak ízelítő bemutatót Érköbölkúton a nyolcadikos végzős diákoknak a nagykágyai 1. számú Szakközépiskola tanárai Karancsi Béla igazgató vezetésével május 19-én. Mindig nagy gond az érmelléken a nyolcadikosok továbbtanulása, hisz a gyermek életét ez a továbblépés határozza meg. Karancsi Béla beszélt a szakiskola előnyeiről, miért iratkozzanak Kágyára a diákok, mit biztosít az iskola. Mindenek előtt fontos az, hogy tudjuk hova szeretne továbbmenni a diák. Mi a fontos számára, a líceum vagy a szakiskola? Egy jó szakember mindig talál munkát.

Idén Kágyán három szak indul: egy élelmiszer-ipari líceumi osztály és két szakiskolai, mely elvégzése után szakvizsgát tesznek a diákok. De itt továbbtanulásra is van lehetőség, beiratkozhatnak XI. osztályba a líceumba, és letehetik az érettségit. A technológiai líceumi oktatásban részt vevő diákok a képzés befejezésével érettségi diploma megszerzése mellett a technikusi oklevelet is megszerezhetik. Érettségi után a diákok bármely felsőoktatási intézményben továbbtanulhatnak. Az iskola a gyakorlati oktatást is biztosítja különböző cégeknél, hogy a diákok jobban el tudjanak helyezkedni.

A szakiskolában két osztály indul, egy kőműves és egy mezőgépész szak, mindkettőnél lehetőség van a gyakorlati rész elsajátítására is helyi vállalkozóknál is.

Az élelmiszer-ipari szakról Nagy Gabriella tanárnő tartott ízelítőt, elmondta, hogy a négy év alatt a az érettségi megszerzése mellett szakdiplomát is megszerezhetnek. Ezen a szakon a diákok megismerkednek az élelmiszer-ipari gyártás folyamataival, minden szaktantárgy oktatásánál van elméleti és gyakorlati oktatás is. Minden egyes élelmiszercsoportot megvizsgálnak, tanulmányozzák. Van praktikaidőszak is (három-öt hét). Versenyeket szerveznek a diákoknak, például a Dízelnapon, amikor az élelmiszer és a mechanika szak közös tevékenységeket szerveztek, autóalkatrész-tortát készítettek. A líceum elvégzése után tovább lehet tanulni felsőoktatási intézményekben, de el is lehet helyezkedni például pékségekben vagy minőségi ellenőrként dolgozni.

A kőműves szakot Réti Béla tanár mutatta be, itt anyagismeretetel kezdenek a tanulók, a gyakorlatot helyi vállalkozóknál végzik. A diákok támogatásban részesülnek. Az iskola elvégzése után műszaki rajzolóként is dolgozhatnak. Az oktatás magyar nyelven történik, ami azért is fontos, mert így a diákok jobban megértik a tananyagot és könnyebben el tudják sajátítani a megtanultakat.

Fodor Sándor tanár a mezőgépész szakot ismertette, elmondta, hogy a legfontosabb hogy a tanulók szeressék, amit tanulnak, szeressék a szakmát, ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy mennyire fontos a komolyság, a megbízhatóság. Ezen a szakon is támogatásban részesülnek a tanulók, ha elérték a 7-es médiát és nincs hiányzásuk, illetve jó a magaviseletük.


Írta: Béres Angéla