Szakképzett tanárok, önkéntesek segítették a román nyelvtáborban a székelyhídi, kereki és adonyi 26 gyereket abban, hogy élménydús módon tanulják, fejlesszék és gyakorolják nyelvtudásukat. A Gyermek Jézus Szabadidő- és Sportközpontban július 29. és augusztus 2. között zajló tevékenységek tantárgyköziek voltak, egymást kiegészítve fejlesztették a 9–14 éves tanulók készségeit és intellektuális képességeit, ugyanakkor bővítve szókincsüket és kifejezőképességüket.

A gyermekek, akik kevésbé ismerik a román nyelvet és nincs alkalmuk gyakorolni azt, mivel magyar lakosságú településeken élnek, a nyelvtáborban játékos, interaktív módon ismerkedtek nemcsak a román nyelvvel, hanem a román kultúrával, táncokkal, énekekkel és szokásokkal. Emellett reggelit és ebédet is biztosítottak a gyermekek számára. A táborozók gazdag kulturális programokon, játékos foglalkozásokon, szabadidős programokon és közös fürdőzéseken is részt vehettek. A szervezők nagyváradi városnéző kirándulással is kedveskedtek a gyermekeknek, melyen ellátogattak az állatkertbe is. Mindezt úgy, hogy közben fejlesztették nyelvtudásukat és gazdagították nyári élményeiket.

A tábor a Bihar Megyei Projektkezelő és Fejlesztési Igazgatóság (DDIP) és a Scola Nostra egyesület által szervezett projekt keretében valósult meg.


Írta: Nagy Anita