III. Roma Kulturális Napot tartottak Székelyhídon

Roma kulturális programot szerveztek április 8-a, a romák nemzetközi napja alkalmából Székelyhídon. A Munkásklub zsúfolásig megtelt nagytermében többnyire a fellépő gyerekek hozzátartozói voltak jelen, de a Petőfi Sándor Elméleti Líceum számos pedagógusa is megjelent. A fellépő gyerekek nagy része Varga Radu főszervező, a középiskola szülőkkel való kapcsolattartásért felelős pedagógusa osztályának, a VII. E-nek a tagjai voltak, de megmutatták tehetségüket V. E-s, VIII. B-s és esti tagozatos fiatalok is, akik énekekkel, versekkel és a szervező által írt és betanított, többnyire humoros jelenetekkel örvendeztették meg a hallgatóságot. Továbbá felcsendült a romák nemzetközi himnusza is, Varga Radu pedig röviden elemezte a színpad hátterében kifeszített roma zászló szimbolikáját.

 

A jelenlévőket köszöntötte a helyi középiskola volt és jelenlegi igazgatója, Hegyesi Viktor és Boros István, továbbá Kovács Lajos, a felsővárosi roma közösség lelkipásztora, Hamza Sándor városi tanácsos és Hamza Imre roma ügyekért felelős előadó, illetve maga a főszervezõ is. Valamennyi felszólaló kiemelte beszédében, hogy itt, Kelet-Közép-Európában mennyire fontos az, hogy az együtt élő nemzetiségek megismerjék egymást, tartsák tiszteletben egymás értékeit, a maguk kulturális örökségét pedig vállalják fel, hiszen ennek hiányában az ember csak egy identitását vesztett lény.
Minden ilyen rendezvény remek lehetőség arra, hogy az egymással szemben kialakult sztereotípiáinkat folyamatosan tompítsuk. Aki eljött az idei Roma Kulturális Napra, láthatta, hogy a több mint kétszáz jelenlévő milyen fegyelmezetten és érdeklődve követte végig a bő másfél órás mûsort – sajnos, ez nem minden rendezvényről mondható el Székelyhídon. De mint a mélyen vallásos Varga Radu megjegyezte: sokat imádkozik és dolgozik azért, hogy Isten adjon bölcsességet az embereknek – gyerekeknek és felnőtteknek –, hogy példamutató legyen az életük. Az idei program alapján bátran kijelenthetjük, hogy a roma származású pedagógus által elindított folyamat jó úton halad.

 


Hevesi Zoltán