A nemzetközi romanapot ünnepelték a felzárkózás ígéretével

Közel százan gyűltek össze a munkásklub nagytermében, hogy együtt ünnepeljék a nemzetközi romanapot (április 8.). A jeles nap alkalmából Székelyhídon április 10-én megszervezett előadást megelőzően többen is köszöntőbeszédet mondtak. Elsőként Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere hangsúlyozta a roma gyerekek tanulásának jelentőségét. Véleménye szerint ez a legfontosabb alapkő a beilleszkedés útján. A székelyhídi önkormányzat a helyi tanintézménnyel karöltve, lehetőségeihez képest mindent megtesz, hogy ez a beilleszkedés sikeres legyen.

Mindezt megerősítette Ecsedi Ferenc, a Petőfi Sándor Elméleti Líceum igazgatója is, aki néhány mondatban ismertette az elmúlt években iskolába járó roma gyerekek javuló tendenciáját. Hamza Sándor helyi roma tanácsos megköszönte mindazt a munkát és segítségnyújtást, amit az önkormányzat és a pedagógusok tesznek értük.

Vigyázz, mert a bűn az ajtód előtt leselkedik, és rád van vágyódása!” – figyelmeztetett Balla Frigyes baptista lelkipásztor, aki prédikációjában felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a bűn olyan, mint egy gonosz fekete macska. Nem kell invitálni, elég, ha megnyitod neki egy kicsit az ajtót, és már be is lépett szíved ajtaján.

Varga Radu főszervező roma és magyar nyelven köszöntötte az egybegyűlteket és röviden elmesélte a romák történetét. Elmondta hogy noha már kilencedik alkalommal szervezi ezt az eseményt és bizony olykor még ő is nehézségekbe ütközik. A rendezvényen szereplő fiatalokat személyesen készítette fel, kiket énekkel, kiket szavalattal.

Hamza Sándor tanácsos méltatta a városvezetés és a pedagógusok segítőkészségét

A köszöntőbeszédek után kezdetét vette az előadás, amire a fiatalok már hosszú hetek óta lelkesen készültek. Kicsit izgultak, néha megremegett a hangjuk egy-egy dalnál, de boldogan adták elő verseiket, dalaikat és rövid jeleneteiket, mert tudták, hogy a közönség soraiban ott vannak a szüleik, tanáraik, ismerőseik és barátaik, akik most nagyon büszkék rájuk.

Óvónőikkel együtt léptek fel a székelyhídi Szitakötő napközi óvodásai is, akik előadásukkal mindenkit levettek a lábáról. A versek, dalok és rövid jelenetek, mind az iskola fontosságát, a szeretet erejét és a Jézus Krisztusba vetett hit fontosságát hangsúlyozták.

Megtelt a munkásklub ünneplő romákkal

Talán az ünnepnap mottója is lehetett volna az óvodások által előadott Halász Judit-dal, amelynek címe Mindannyian mások vagyunk és melynek utolsó szakasza tökéletesen összefoglalja ennek az eseménynek a lényegét:

„Ezen a földön mindannyian látogatók vagyunk.

Ha elmegyünk magunk után ki tudja mit hagyunk.

Tanítsuk meg gyermekeinknek a szeretet dalát,

(hogy) ahány ember annyiféle csodálatos világ.”

*******************************************************

A nemzetközi romanap

Az első Roma Világkongresszus 1971. április 8-án ült össze Londonban, ahol a kisebbséget képviselő jelenlévők elhatározták, hogy a jövőben folyamatosan együttműködnek és a nemzetközi közéletben közösen lépnek fel. Akkor fogadták el a romák nemzeti jelképeit is, a zászlót, a himnuszt és az „Opre Roma!” („Fel romák!”) jelmondatot. Az esemény tiszteletére április 8-át az Egyesült Nemzetek Szövetsége a roma kultúra világnapjává nyilvánította, amit azóta is legfontosabb „nemzeti” ünnepükként tartanak számon.


Írta: Ér hangja