Lelkes gyereksereget tanított egy ír nyelvtanár a háromhetes nyelvtáborban

 

Alig ért véget az iskola, Székelyhídon már meg is nyitotta kapuit a háromhetes angol nyelvtábor. Ez volt a harmadik alkalom, hogy külföldi tanár érkezett hozzánk, hogy a gyerekek nyelvtudását gazdagítsa. Az eddigi két amerikai önkéntest idén egy ír lány, Sadhbh de Barra követte, aki 21 éves és mûvészeti tanulmányokat folytat.

Jelentkezőből idén sem volt hiány: több mint ötven lelkes gyerek érkezett a Pro Székelyhíd Egyesület által szervezett tábor helyszínére, a helyi munkásklubba, hogy kezdetét vehesse a háromhetes kaland. Sadhbh munkáját a nyelvtúra vezetésében helyi nyelvtanár, Ványa Blanka segítette.

 

 

Az első nap tudásfelméréssel kezdődött, amikor a gyerekeket három nagy csoportba osztották fel: kezdő, középhaladó és haladó csoportra. Ezutánmindennap a csoportok két órát tevékenykedtek egy órát Sadhbh és egyet Blanka vezetésével. Számos téma merült fel a hetek során: a kicsik az általános fogalmakat próbálták elsajátítani bemutatkozás, ábécé, család, állatok stb., a nagyobbak pedig különböző általuk kiválasztott témákról beszélgettek.

 

Mindennapnak megvolt a szerepe: volt nyelvtan-, beszélgetős, játék- és filmnap is. A legkedveltebbek természetesen az utóbbiak voltak. A játéknapon mindenkinek szabadtéri programot szerveztek a tanárnők. Volt fogócska, gyümölcskosár, mondókák, kidobós és még számos játék, amelyek egytől-egyig közös kedvencekké váltak a hetek során. A filmezés is mindenki tetszését elnyerte, a kisebbek mesefilmet, míg a nagyok aktuális filmkedvenceket nézhettek meg.

A tábor külön érdekessége, hogy Sadhbh születésnapja pont a tábor ideje alatt volt, így néhány lelkesebb táborozó meglepetésszerű szülinapi partit szervezett neki, ami igen meghatotta, és ír vendégünk természetesen nagyon örült a figyelmességnek.

 

Hamar elszállt a három hét, és sajnos eljött a búcsúzás ideje is. Az utolsó együtt töltött napon egy fergeteges bulit csaptak a táborozók, hogy a búcsú ne szomorú, inkább vidám legyen: zene, süti, szendvics és üdítő és rengeteg ajándék, hisz a két tanárnőnek számos szebbnél szebb meglepetéssel kedveskedtek a diákok. Az esemény végén a közös fényképek készítése sem maradhatott el, így nem csak a tapasztalatok, hanem a fotók is őrzik majd az idei nyár emlékét. És természetesen az itt kötődött ismeretségek, barátságok, amelyek akár egy életre megmaradhatnak.

 

Ér hangja