Ünnepélyes keretek között emlé­kezett meg a Kenyér nemzetközi napjáról a Nagykágyai 1-es Számú Szakközépiskola október 18-án. A szervezők interdiszciplináris jellegű, változatos és színes műsorral készültek a megjelentek számára.
A köszöntő szavak elhangzása után a kenyér és a búza a magyar irodalomban és a népi kultúrában szimbólumként betöltött jelentéseiről, kiemelkedően fontos szerepéről hallhattunk. Ezt rövid történelmi áttekintés követte az első kenyér készí­téséről, az emberi táplálkozásban betöltött feladatáról, majd három V. osztályos tanuló kenyérről szóló meséi hangzottak el.
A következőkben a román tanárnők előadásában, diákok egy-egy verse által a román irodalomban, a hagyományos román népi kultúrában megjelenített kenyér szimbolikáját ismerhettük meg.
A műsor további részében a kenyér vallási ás bibliai jelképek jelentéseiről hallhatott néhány fontos gondolatot a közönség, közös énekléssel megkoronázva.
A mezőgépész szakos diákok tolmácsolásában a kenyér útjának első állomását – a talaj előkészítésétől a búza aratásáig – láttuk-hallottuk.

A kenyér hosszú útjának egyik kezdeti fázisát, az aratást mutatja be egy diák

 

Az élelmiszeripari szaklíceum diákjainak bemutatója nyomán a kenyérkészítés folyamatáról, a kenyértípusokról esett szó.
Záróakkordként a pincér és szakács szakosztályos diákok sós és édes kenyérfalatkákkal kedveskedtek a megjelenteknek, ezzel is megerősítve, hogy érdemtelenül kerül háttérbe a mai modern ember életében a „mindennapi kenyerünk”.


Írta: Lóló-Pázmán Annamária magyar szakos tanár