^ Vissza Fel
kenyér címke bejegyzései:

„Mindenkinek sütök, aki meg meri enni”

Kanapé    2022. szeptember 20. kedd 

Székelyhídi győztes a debreceni Kenyér Lelke Fesztiválon

Perecsényi Judit, egy szerény székelyhídi asszony nyerte az otthonsütők versenyét a Kenyér Lelke Fesztivál nyolcadik kenyérsütő versenyének debreceni fordulóját.

Perecsényi Judit 2019-ben egy budapesti életmód-tanácsadóhoz fordult, ahonnan a nem kevés tiszteletdíj fejében a kovászos kenyér létének újrafelfedezésével tért haza. Emlékeiben még elevenen él a nagymamája sütötte illatos kenyér, ami akkoriban nem élesztővel, hanem ahogy e tájékon nevezik morzsókával, azaz szárított kovásszal készült. Neki is látott a kovászkészítésnek, s két hét múltán meg is sütötte az első vadkovászos kenyeret. Aztán jött a többi is, és ahogy erősödött a kovász, egyre jobbak lettek a kenyerek, mai napig öröm számára minden egyes sütés. S hogy kinek süt kenyeret? Erre a kérdésre nevetve mondja: „Mindenkinek sütök, aki meg meri enni.” Én is meg mertem, s igazán nem bántam meg, tényleg nagyon finom.

A kenyér napjának ünnepe Kágyán

Diáksarok  , ,   2018. október 26. péntek 

Ünnepélyes keretek között emlé­kezett meg a Kenyér nemzetközi napjáról a Nagykágyai 1-es Számú Szakközépiskola október 18-án. A szervezők interdiszciplináris jellegű, változatos és színes műsorral készültek a megjelentek számára.
A köszöntő szavak elhangzása után a kenyér és a búza a magyar irodalomban és a népi kultúrában szimbólumként betöltött jelentéseiről, kiemelkedően fontos szerepéről hallhattunk. Ezt rövid történelmi áttekintés követte az első kenyér készí­téséről, az emberi táplálkozásban betöltött feladatáról, majd három V. osztályos tanuló kenyérről szóló meséi hangzottak el.