Székelyhídi győztes a debreceni Kenyér Lelke Fesztiválon

Perecsényi Judit, egy szerény székelyhídi asszony nyerte az otthonsütők versenyét a Kenyér Lelke Fesztivál nyolcadik kenyérsütő versenyének debreceni fordulóját.

Perecsényi Judit 2019-ben egy budapesti életmód-tanácsadóhoz fordult, ahonnan a nem kevés tiszteletdíj fejében a kovászos kenyér létének újrafelfedezésével tért haza. Emlékeiben még elevenen él a nagymamája sütötte illatos kenyér, ami akkoriban nem élesztővel, hanem ahogy e tájékon nevezik morzsókával, azaz szárított kovásszal készült. Neki is látott a kovászkészítésnek, s két hét múltán meg is sütötte az első vadkovászos kenyeret. Aztán jött a többi is, és ahogy erősödött a kovász, egyre jobbak lettek a kenyerek, mai napig öröm számára minden egyes sütés. S hogy kinek süt kenyeret? Erre a kérdésre nevetve mondja: „Mindenkinek sütök, aki meg meri enni.” Én is meg mertem, s igazán nem bántam meg, tényleg nagyon finom.

A versenyre való jelentkezést a sok-sok kenyér megsütése mellett péktanfolyam elvégzése is megelőzte. Tavaly elment a versenyt megnézni, felmérte, hogy milyennek kell lennie egy otthonsütött győztes kenyérnek. A versenykiírás szerint a kenyér kizárólag vadkovásszal készülhet, és az alábbi alapanyagokat tartalmazhatja: BL80 kenyérliszt, teljes kiőrlésű liszt (max. 30%), víz, só, kovász (liszt, víz), a kész termék tömege: 1000 gramm, és ami még fontos, ropogós héjúnak, jól átsültnek kell lennie. Aztán eljött a nagy nap, amikor két kenyérrel a tarsolyában elindult Debrecen felé, s a vámnál feltorlódott autók miatt majdnem lekéste a versenyre való nevezést. Ez az akadály megoldódott egy telefonhívással, megvárták, és odaérkezése után zárták le a jelentkezést. Ám pechére a hirtelen jött vihar elmosta az eredményhirdetést, amiről hazaérve meg is feledkezett. Székelyföldi barátnője gratulációja adta tudtára, hogy az általa sütött kenyeret értékelték a legjobbnak.

Egyeztetések után, az ezért járó oklevelet és díjat Budapesten vehette át, ünnepélyes körülmények között, az egy hónappal később ott megrendezett Kenyér Lelke Fesztiválon, ahol a színpadon állva nagy örömmel, büszkeséggel töltötte el, hogy elvihette Székelyhíd és az Érmellék hírét egy ilyen neves rendezvényre, amelynek célja visszaemelni a köztudatba az igazi kenyér fogalmát, készítésének változatait és eredeti ízeit.

Ám itt nincs vége a történetnek, Perecsényi Judit – akinek jelmondata a „Ne szeresd az álmot, hogy ne légy szegény; nyisd fel a te szemeidet, és megelégszel kenyérrel.”  (Példabeszédek könyve 20,13) – jövőre a budapesti fesztiválon szeretné megmérettetni tudását.


Írta: Rupárcsics Judit Csilla