^ Vissza Fel
mesevetélkedő címke bejegyzései:

Legyek én a mesék hőse!

Kultúra  ,   2014. február 4. kedd 
 551

Gyermekek, szülők, tanítók együtt örvendtek az érkeserűi Számadó Ernő-emléknapon

„Hadd győzzem le a hétfejű sárkányt,
Hadd legyen enyém Hófehérke,
Hadd legyek bátor, győztes, és boldog,
Legyek én a mesék hőse!”
(Számadó Ernő: Mesék győzhetetlen hőse)

Mesemondó versenyt szerveztek a januárban megtartott Számadó Ernő-emléknapon az érkeserűi gimnáziumban. Mindenki Ernő bácsiját, vidékünk mesemondóját, a faluban minden gyereknek cukorkát adó, felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt mesét mondó kedves öregurát, az érmellékivé váló pesti írót, költőt a helyiek nem felejtették el, pedig több mint harminc éve annak, hogy a mennyei kávéház teraszán mesél.

Képekben mondom el…

Kultúra  , ,   2010. május 27. csütörtök 
 427

Meseszép-mesehét: rajzok mesékből

A Székelyhídi Városi Könyvtár másodszor szervezte meg a Meseszép-mesehét rendezvénysorozatot. Az elmúlt évben Benedek Elekre emlékeztünk, akkor Benedek Elek-mesék dramatizált változatát adták elő az I–IV. osztályos gyerekek, akik az idén rajzokat készítettek, egy választott mesét  vagy irodalmi művet mondanak el képekben. A paletta igen változatosra sikeredett. Találkozhatunk Kacor király őfelségével, A tulipánná változott királyfival (magyar népmesék), A kiskakas gyémánt félkrajcárjával (Ion Creangă), az Öreg néne őzikéjével (Fazekas Anna). De itt van a Bóbita, tündér képében, Weöres Sándor közismert verséből. Nem hiányzott La Fontaine A holló és a róka meséje, de a Négyszögletű Kerek Erdő, illetve a Hétfejű tündér (Lázár Ervin) sem.

Mesevarázs Csokalyon

Kultúra  , ,   2010. január 28. csütörtök 
 434

 

A csokalyi IV. osztályban az év végen megrendeztük – a Népmeséink fejezet záróakordjaként – a Benedek Elek lábnyomában mesemondó, meseíró versenyt. A versenyhangulat mindenki nagy örömére elmaradt, hiszen ha a mesék világában járunk, mi vagyunk a királylányok, a legkisebb királyfiak, és minden akadályt legyőzünk, tudván, hogy a jó mindig elnyeri méltó jutalmát. Ebből a varázsból szeretnénk egy szelencényit megosztani az olvasókkal, azzal a nem titkolt céllal, hogy felébresszük a mindannyiunkban ott bujkáló gyermeket.