^ Vissza Fel
lopás címke bejegyzései:

Rózsatolvajok

Közélet    2014. április 4. péntek 

Már a virág sem szent

Engedtessék meg, hogy egy harminc évvel ezelőtti személyes történettel kezdjem.
Nos, a „szokásos” nyári táborozásunk alatt Nuceten (ki nem járt ott?) nagyon megtetszett egy szép leány és okos tervnek tűnt, hogy virágot adok neki, amitől majd jól belém szerelmesedik. Egyik barátommal az éj leple alatt kisurrantunk a táborból és a már jól kifigyelt posta előtti rózsák közül szakítottam egy szálat. Mit ad Isten, a rend éber őre a közelben bujkált, hogy lecsapjon a rózsatolvajokra, nem futottunk el, mindent bevallottunk, de ő mégis bekísért a táborba, ahol átadott az ügyeletesnek. Másnap az igazgatótól kaptam egy akkora pofont, hogy a fejem majdnem leesett, akkor határoztam el, hogy a rózsalopással felhagyok egy életre!

Nekünk szolgálnak, minket védnek

Közélet  ,   2013. március 2. szombat 

A székelyhídi városi rendőrség célkitűzéseiről, sikereiről és gondjairól, térségünk közbiztonsági állapotának alakulásáról kérdeztük Ivan Nicolae rendőrfőnököt. A városi rendőrség Székelyhíd településnek várossá válásától kezdve működik, felügyelete alá pedig 18,3 négyzetkilométernyi terület tartozik (beleértve Nagykágya, Csokaly, Hegyközszentmiklós, Érolaszi és Érköbölkút), amelyen az adatok szerint 12 975 lakos él. A rendőrség kötelékébe tizenegy alkalmazott mellett még egy jogász tiszt, egy kriminalisztikai tiszt, három körzeti megbízott, négy járőr (ők biztosítják a folyamatos 24 órás járőrözést), egy-egy titkár és vezető dolgozik. Habár igazából négy körzeti felelősre lenne szükség, jelenleg csak három teljesít szolgálatot. Ennek ellenére ők próbálják meg tartani a kapcsolatot a körzetükbe tartozó lakossággal a következő felosztásban: Ștefan Lazăr az I. körzetben (Csokaly, Kiskágya, Nagykágya), Ioan Enache a várost magába foglaló II. körzetben, Sorin Bozga pedig III. körzetben (Érköbölkút, Érolaszi, Hegyközszentmiklós).

 

Mezőőrség a tolvajok ellen

Közélet  , ,   2012. augusztus 28. kedd 

 

Nemcsak az aszály pusztít az Érmelléken, de a kevés megmaradt termést is ellopják a földtulajdonosoktól. Mivel a magánterületek egyéni módon történő őrzése nagyon nehezen oldható meg, ezért Székelyhídon és a hozzátartozó öt faluban összefogtak a gazdák és közösen fogadtak fel őröket, akik nappal és éjszaka felügyelik a kukoricát, napraforgót, szőlőt és mindent, ami még a határban van.

Az őrök munkáját természetesen a székelyhídi rendőrség is segíti. Abban az esetben, ha a  mezőn az őrök tolvajt észlelnek, azonnal hívják a tulajdonost, valamint az ügyeletes járőröket, akik megteszik a szükséges törvényes intézkedéseket a terméstolvajok ellen.

A közösen megszervezett mezőőrség addig tartja figyelemmel a földterületeket, amíg minden gazda begyűjti az idei termést.