Virágzó sportklubok, szorgalmazott kerékpározás, tervezett uszodaépítés

A testedzésre, kézilabdázásra, labdarúgásra, önvédelmi és fizikai erőnlétet igénylő sportolásra számtalan lehetőség nyílik városunkban azok számára, akik ez irányú tehetséget éreznek magukban. Egyre több sportegyesület működik Székelyhídon. Nem elhanyagolható tény, hogy sportolóink egyre-másra hozzák a versenyekről a díjakat, elismeréseket, ezzel is öregbítve a térség hírnevét. Mindemellett a város vezetése felismerte, hogy a tömegsporttal, ahogyan mindenütt máshol, hadilábon állnak. Ennek érdekében komoly lépéseket kívánnak tenni.

Béres Csaba polgármester magánemberként is jó példával jár el, hisz az utóbbi időben egyre gyakrabban lehet látni, amint a városban két keréken közlekedik. Mint az elöljáró mondta, ő biciklin felnőtt fiatalember, hisz régebben előfordult, hogy 100 kilométert is letekert egy nap, az elmúlt évben pedig egy esemény kapcsán a magyarországi Nyíradonyig és onnan vissza kerekezett Székelyhídra, ami 60 kilométeres távot jelent.

A nyáron budapesti szakemberek bevonásával biciklis képzést tartottak gyermekek számára, ahol a közlekedési szabályok gyakorlatba való alkalmazása volt az egyik fő feladat. Mert hiába üli meg valaki tökéletesen a kétkerekűt, ha nem tudja mellé társítani a közlekedési normákat. Szeptemberben továbbléptek, egy nemzetközi környezetkímélő felhívásra reagálva 23 kilométert bicikliztek a környező falvakat is érintve.

Az elöljárót nemcsak mint a város első emberét kérdeztük, hisz sokan nem tudják róla, hogy ő szociológusként a helyi középiskolában tanít, így jó rálátása van a fiatalok mozgáskultúrájára. Az igény benne van a fiatalokban a sportolás iránt – véli Béres, csak meg kell találni azokat a pontokat, ahonnan ki tudjuk őket mozdítani a számítógépek elől, a virtuális létből. „A sportolás amellett, hogy jó hatással van fizikai állapotunkra, jelentős kohéziós erővel hat, hisz együtt, közösen, csapatban kell leküzdeni a kihívásokat” – emelte ki a polgármester. Kérdésünkre, hogy milyen módon kívánják a közösségi sportot fejleszteni, támogatni, a következőket mondta: „Az eredményes sportoláshoz tér kell, illetve pénz. Jól ismerte fel ezt a jelenlegi magyar kormány, még akkor is, ha a sportolásra szánt kiadásokért kemény bírálatokat kapnak az ellenzéki pártok részéről. Hiába várjuk mi, hogy Székelyhídon leszálljon egy utasszállító repülőgép, ha nem építjük meg az ehhez szükséges kifutópályát. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy mi rosszul állunk ezen a téren, többek között van két focipályánk, egy műfűves futballpályánk, rendelkezünk sportcsarnokkal is” – magyarázta a városvezető.

A fejlesztési stratégiában szerepel az úszás meghonosítása, aminek érdekében már léptek is: Bihar megyében a tervezett tíz uszoda közül az első vélhetően városunkban fog megépülni. Erről már konkrét döntés is született, így a tervek szerint legkésőbb másfél év múlva átadják a létesítményt.

„A sportolás minél szélesebb körben való megszerettetése érdekében minden hónapban tervezünk olyan szabadidős hétvégét, ahol a sportolásé lesz a főszerep. A későbbiekben akár 24 órás maratoni futballbajnokságot tarthatnánk a lakosság számára, amit kézilabdára, vagy asztaliteniszezésre is kiterjeszthetnénk. De gondolkodunk tájgyaloglásra való toborzásra is”
– sorolta Béres Csaba, akinek megígértük, hogy legközelebb biciklivel vagy gyalog megyünk hozzá interjút készíteni.


Írta: D. Mészáros Elek