Számos néphagyományt őrző tevékenységgel várta a Zajgó Néptánccsoport gyermekeit a néptánctábor augusztus 2–6. között a székelyhídi strandon. A táborban kicsik és nagyok egyaránt élvezhették a néptánc adta örömöket, közelebb kerülhettek a népművészet szépségeihez. A tábor idén a járványügyi helyzetre való tekintettel szűkebb körben valósulhatott meg mint előző években, ám ennek ellenére a már összeszokott csapat táborozása jó hangulatban telt.

A gyermekek korosztály szerint két csoportra oszlottak. A fő cél a táncoktatás és a -tanulás volt, amely Gombos András koreográfus, néptáncoktató, a Szeged Táncegyüttes művészeti vezetője irányításával valósult meg. A kisebbek napi három órában rábaközi táncokat tanulhattak, míg a nagyobbak napi hat órában a szilágysági táncokkal ismerkedhettek meg. Ezeket a táncokat bemutatták a táborzárás alkalmával, így a szülők és az érdeklődők is megtekinthették azokat. Ezenfelül számos más programon is részt vehettek a gyermekek: amíg az egyik csoport táncoktatáson vett részt, addig a másik csoportnak kézműves tevékenységek álltak rendelkezésére. Ezek során a gyermekek kalárist, karkötőt készíthettek, kipróbálhatták magukat a fafaragásban, bőrmegmunkálásban, népi motívumokkal ellátott ládikót, mágnest festhettek. 

A helyi csoportvezetők – Béres Csilla zenepedagógus, valamint Czapp Hanna óvónő – arra törekedtek, hogy minél játékosabb és gyermekközelibb formában vigyék közelebb a gyermekeket a néptánchoz és a népművészethez, a hagyományok őrzése mellett. Elmondásuk szerint a gyermekek kitartóan odatették magukat a rendezvény ideje alatt, nagy odafigyeléssel és koncentrálással törekedtek a legjobbra úgy, ahogyan a Zajgó Néptánccsoport tagjaitól elvárható. A gyermekek rengeteg új élménnyel és tudással gazdagodva térhettek haza.


Írta: Éhik Brigitta-Bernadett