A nagy őszi lomtalanítást idén is novemberben szervezték meg Székelyhídon és a hozzá tartozó öt településen, így Érola­sziban, Ér­köbölkúton, Nagyká­gyán, Cso­kalyon, illetve Hegyköz­szentmik­lóson. Míg városunkban november 28-án, szerdán, addig a környező településeken rá egy napra, csütörtökön került sor a különféle hulladékok, lomok összegyűjtésére és elszállítására.

A székelyhídi városi önkormányzat és az AVE Bihor Kft. együttműködése által már több éve sikeresen zajlik a lomtalanítási akció. Az ipari és mezőgazdasági haszongépjárművek segítségével idén is több tonna hulladékot sikerült elszállítani, amit a települések lakosai gyűjtöttek össze és helyeztek ki a megadott időpontokra a felhívás szerint. Az elszállítandó hulladékok zömét főleg nyesedék fa, használt gumiabroncsok, építkezési törmelék és különféle műanyag fóliák képezték.

A lomtalanítási akció jelentősége nemcsak abban áll, hogy évről évre megszervezik az adott településeken a gyűjtést és az elszállítást, és ezáltal megszabadítják a lakosságot a fölöslegessé vált hulladékoktól, hanem főképp azért fontos, hogy az emberekben tudatosodjon a szelektív hulladékgyűjtés és a környezetre való odafigyelés gondolata.

A lomtalanítási akció által a lakosságnak nyújtott lehetőségen kívül azt sem szabad elfelejteni, hogy a jelenlegi romániai jogszabályok szerint háromezertől hatezer lejig terjedő pénzbírsággal büntethető az a magánszemély, aki hatósági engedély nélkül felgyújtja a tarlót, nyesedék fát vagy a száraz növényzetet.

Az Országos Környezetvédelmi Őrség szerint az utóbbi időszakban riasztóan megnőtt az olyan tűzesetek száma, amelyeket a száraz növényzet vagy tarló felgyújtása okozott. Ezért az intézmény már korábban felhívást intézett a lakossághoz, hogy ne égessék fel a tarlót, ne gyújtsák meg a száraz leveleket, a nyesedék fát, mert az évnek ezen időszakában különösen nagy a lángok terjedésének veszélye a váratlanul felerősödő szél miatt.

Kiss Lóránt


Írta: Ér hangja