Március 15-e alkalmából a szalárdiak megemlékeztek az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc hőseiről a helyi református templomban. Az ünnepi megemlékezés istentisztelettel vette kezdetét, az igehirdetés és az imák után a kórus éneke töltötte be a templomot. Ezt követte a Szalárdi János Általános Iskola 25 diákjának rendhagyó műsora, amely a szabadságharc azon szereplőit emelte ki, akikről kevésbé szólnak az ünnepi műsorok, úgy mint Czuczor Gergely, Irinyi József vagy Sükei Károly.

Nagy Miklós, Szalárd polgármestere örömét fejezte ki az esemény kapcsán, hogy mindenki kivette a részét a siker érdekében és az összetartozás jegyében. „Jó volt látni, hogy készültünk arra, hogy együtt legyünk, készültünk arra, hogy segítsünk, és jó volt megtapasztalni azt, hogy együtt tudunk ünnepelni, együtt tudunk gondolkodni, együtt tudunk tervezni az egyház, az önkormányzat és az iskola” – örvendett az elöljáró. Emellett a község vezetője elmondta, ez a március 15-e egy rendhagyó alkalom volt Szalárd község életében, hisz nemcsak a magyarság és hagyományok ápolása volt a szempont, hanem mások megsegítése is. „Március elején hirdettük meg, hogy szeretnénk adományt gyűjteni az orosz–ukrán háború rászorulóinak, szeretnék segíteni azoknak, akiknek menekülni kell, akiknek fájdalom van a szívükben, akiknek nincs hova fordulniuk.

Rövid idő alatt nagyon sok adomány gyűlt össze, nagyon sok ember nem csak magára és a családjára gondol, hiszen nekik is nagyon sok gondjuk, bajuk van. De mégis ezen át tudtunk nézni, felül tudunk emelkedni, össze tudtunk fogni és nagyon nagy mennyiségű adományt tudtunk összegyűjteni” – részletezte.

Az összegyűlt adományok azóta már sikeresen célba értek Ukrajnában. A március 15-i megemlékezés a református templom udvarán a ’48-49-es hősök emlékére állított kopjafa koszorúzásával ért véget.


Írta: Ér hangja