Érkörtvélyesen korszerűsítik a kis focipályát, gumiréteggel vonják majd be, már megérkezett az a vállalkozó, aki elvégzi ezt a munkát. Erről és a községben készülő más beruházásokról kérdeztük Nagy István polgármestert.

– Jelenleg milyen fejlesztések, pályázatok zajlanak Érkörtvélyesen?

– Több beruházásra, fejlesztésre van lehetőségünk köszönhetően annak, hogy az RMDSZ-es politikusok, a szövetség megyei vezetői megtalálták a módját annak, hogy az idén finanszírozást kapjanak a kistelepülések, ugyanis eddig nem érkezett segítség a megyei tanácstól. Most Érkörtvélyes komoly összeget kapott a fejlesztési minisztériumnak köszönhetően. Ebből helyezünk el gumiréteget a kis focipályára, tatarozzuk a polgármesteri hivatal épületét, valamint egy olyan gépet szeretnénk beszerezni, amivel az utcák és az út menti árkok esetében nyírni tudjuk a növényzetet. Ezek a beruházások nagyon hasznosak a községnek. A gyerekek már nagyon várják a gumiréteggel ellátott focipálya használatba vételét, eddig csak álmodoztak ilyenről. Figyelembe véve az elmúlt évet, amikor az otthonaikba voltak zárva, ez nagy előrelépést jelent. A helyi tanács és polgármesteri hivatal is azért dolgozik hogy minél több figyelmet szenteljen a gyerekeknek, hiszen őket a legnehezebb a lakásba tartani, meg kell teremteni nekik a szabadtéren történő sportolási lehetőséget.

Érkőrtvélyesi polgármesteri hivatal

– Mi a helyzet a köztisztasággal és a zöldövezetek ápolásával?

– Tisztítjuk az utakat, nyírjuk a füvet, zöldmetszéseket ültettünk, folyamatosan öntözzük a fákat, hisz nagy gondot okoz a szárazság. Fontos nekünk, hogy arra amink van, tudjunk is vigyázni. Érkörtvélyes község is részt vett az Ecolect Csoport által szervezett köztisztasági kampányban. Nagyon sok lakos és üzlet jelezte felénk, hogy szállítsuk el tőlük is a hulladékokat. Az iskolával közösen egy olyan programot szerveztünk, amikor is olyan helyen takarítottunk, ahová régebben illegálisan rakták le a szemetet. Nagyon sok iskolás jött el, így az utcákon is összegyűjtöttük a szemetet. Ezen a napon sokkal tisztábbá tettük a települést, és bízunk abban, hogy ez a jövőben is így marad, és senki nem dobálja szét a szemetét. A program sikeresebb volt, mint amire számítottunk, a gyerekek nagyon lelkesek és jókedvűek voltak, azt mondták, a jövőben is szívesen vesznek részt hasonló akciókban.

– Hogyan alakulnak az iskolai beruházások?

Érkörtvélyesi sportpálya

– Nagy beruházásra készülünk az iskolánkban, ami a gyerekek javát szolgálná. Szintén a fejlesztési minisztérium támogatta a projektet, ezért külön köszönet jár Cseke Attila miniszternek, aki lehetőséget biztosított arra, hogy pályázhattunk az érkörtvélyesi iskolához tartozó tornaterem építésére. Ez a jövőben abban segítené a gyerekeket, hogy a tornaórákat ne osztályteremben tartsák meg, hanem civilizált körülmények közt tudják megrendezni. Meg kell említenem, hogy az önkormányzatnak átvállalnia a beruházás azon részét, hogy telekkönyvezze a területet, továbbá be kell vezetni az új épületbe a vizet, a gázt és az áramot. A bürokrácia sajnos itt is rányomta bélyegét a pályázatra, hiszen külön terveket kérnek a megyei tanácstól, ez sajnos meghosszabbítja az előkészületek időszakát. A tornaterem létesítését a szülők, a gyerekek és a tanárok is nagyon várják már, hisz a község gazdagabb lesz egy épülettel. Az iskolaigazgatóvközösen megbeszéltük azt is, hogy egy étkezdét hozzunk majd létre a gyerekeknek. Ebben az esetben is beadtunk egy pályázatot a fejlesztési minisztériumhoz, és már választ is kaptunk. Felvettek bennünket a programba. Ha ez a beruházás megvalósul, akkor hetven gyerek tudna ebédelni egyszerre az iskolában. Egy másik terv, hogy az iskola emeletén létrehozzunk egy könyvtárat. Bízzunk abban, hogy a diákoknak meleg ételt biztosító program – amely külföldön és Romániában már nagyon jól bevált – nálunk is működni fog. Ily módon mi is civilizált körülmények között tudnánk megebédeltetni a körtvélyesi gyerekeket. Reménykedem benne, hogy mind a két pályázatot be tudjuk majd fejezni, és sikeresen hasznosítjuk majd őket.


Írta: Ér hangja