A helyi fejlesztések esetében a község lakosainak érdekeit veszik figyelembe – fejtette ki Nagy István, Érkörtvélyes polgármestere (portrénkon) –, így kevés pénzből is a maximumot tudják kihozni.

Nagy István közölte, hogy jelenleg két pályázatuk van folyamatban. Új óvodát építenek Érvasadon, a régi épületét már lebontották, s ez a telekkönyvből is kikerült. Eltakarították már a törmeléket is. Minden engedélyt megszereztek már az új óvoda létesítéséhez, megtörtént a licitáció is, és a kivitelező cég is megvan. Az új épület nem lesz emeletes, három tantermet építenek, mintegy 75 gyermek kap helyet benne. Természetesen a tervezésnél figyelembe vették azt az előírást is, hogy egy gyermeknek hány négyzetméter területet kell biztosítani, hogy az óvoda a megfelelő körülmények között működhessen. Ugyanakkor felújítják az érkörtvélyesi óvodát, korszerűsítik a tetőtéri tantermeket. Ez esetben padokat cserélnek ki, mert régi bútorok találhatóak benne, új játékok is lesznek. Korszerűsítik a mosdókat. Az elöljáró kifejtette, hogy a jövőben szeretnének egy napközit is beindítani Érkörtvélyesen, s abban kialakítani egy olyan termet, ahol a gyermekek lefeküdhetnek délben.

Ez esetben hosszabbított programmal működhetne a körtvélyesi óvoda, ez nagy segítséget jelenthet a munkában lévő szülőknek, akik reggel elhozzák a gyereküket és csak délután kell értük jönniük. Az after school működésével akár ebédet is tudnak adni majd a gyermekeknek, de ez nemcsak a polgármesteri hivatalon múlik.

Nagy István polgármester elmondta, hogy nagyon sok új tervük van, több pályázatot is benyújtanának, mint amennyit lehetne. A fejlesztési minisztériumhoz tettek le egy új pályázatot, ami egy iskolai tornaterem létesítésére vonatkozik. A kérvény mellé összeállították a dokumentációt, elfogadták a szükséges tanácsi határozatot, ami a terület átadására vonatkozik. Abban bíznak, hogy Érkörtvélyesnek is lesz egy korszerű iskolai tornaterme, felszerelésekkel, öltözővel, zuhanyzóval. Ez fontos előrelépést jelent, mivel a gyermekeknek nem egy osztályteremben vagy az udvaron kell tornázniuk, hanem korszerű sportteremben. Ez úgy épül fel az udvaron, hogy megfeleljen minden előírásnak, hiszen az is megvan határozva, hogy az iskola milyen távolságra lehet a tornateremtől, az osztálytermek ablakai ne a tornateremre nézzenek stb. Szerencsére Érkörtvélyesen vannak sportolásra alkalmas kültéri terek, kosár- és labdarúgópálya, fitneszpark.

Érkörtvélyesi iskola

Nagy István ismertette, hogy már benyújtottak egy másik igénylést is a fejlesztési minisztériumhoz egy iskolai ebédlő létrehozására, hogy meleg ételt tudjanak biztosítani a gyermekek számára. Több mint 300 gyermek jár az iskolába, de nem kell ennyi férőhelyes legyen az étkezde, mert nem egy időben ebédel majd mindenki. Civilizált körülmények között lehetne elfogyasztani az ennivalót. Az pedig a működési engedélytől és a közegészségügyi jóváhagyástól is függ, hogy ott készítik majd el az ebédet, vagy egy cég szállítja majd oda. Ha helyben készülne az étel, akkor az óvodásoknak, iskolásoknak, az after schoolba járóknak, valamint szükség szerint a nyugdíjasoknak, az egyedül élőknek is főznének ebédet, ezáltal is segítve őket. Támogathatnák ezáltal a helyi gazdákat, tőlük vásárolva meg a biotermékeket, a nagy áruházláncok külföldi élelmiszerei helyett.


Írta: Ér hangja