Az érkörtvélyesi Dr. Balasi József Általános Iskolában sokrétű tevékenységet folytattak a világjárvány ellenére. Kozma-Czintos Felicia igazgató és egyben a tanintézmény angol szakos tanára mutatta be ezt a rendhagyó tanévet.

Kozma-Czintos Felicia (portrénkon) kifejtette, hogy összesen 547 diákkal rendelkeznek az óvodától kezdődően egészen a nyolcadik osztályig, a magyar tagozaton Érkörtvélyesen és a román tagozaton Érvasadon. Az online oktatás és a világjárvány mellett márciustól megkezdték a felzárkóztató programokat is.

Elég sok diák nem vett részt az online oktatásban, ennek oka az informatikai eszközök használatának hiánya volt. Ezért márciusban, amikor meghirdették az országos projektet, akkor éltek ezzel a lehetőséggel. 160 diákkal indultak mind román, minmagyar tagozaton, aztán áprilisban további 126 diákkal többen vettek részt a programban, májusban pedig plusz három diákkal, így összesen 289 diák vett részt a felzárkóztató órákon. Ez azt jelentette, hogy a délutáni órák után – márciustól minden egyes szombaton – bent voltak az iskolában és órákat tartottak. „Szerencsére nem igazán hiányoztak a diákok, ugyanis csak azok a gyerekek iratkozhattak fel, akik önszántukból akartak részt venni a programban, és megértették, hogy erre szükségük van. Teljesen másképp teltek az órák szombaton, mindenki nagy örömmel jött, mert nem volt ott a napló ijesztő látványa, a gyerekek tudták, hogy nem kapnak jegyet, a tanárok pedig felszabadultak voltak” – részletezte Kozma-Czintos Felicia. Az igazgató özölte, jelen pillanatban úgy néz ki, hogy a vakáció ellenére nyáron is folytatják a programot. Fáradt már mindenki, de a gyerekek igénylik az órákat. Augusztus 31-ig működnek tovább a felzárkóztató programok. Márciustól egészen júniusig 24 csoporttal dolgoztak, ugyanis áprilisban bővült ezek száma. Biztos, hogy nem fog minden csoport maradni a nyári időszakban, mert sokan elutaztak vagy a szülőknek segítenek, de a csoportok több mint a fele továbbra is részese lesz a felzáózásnak. „Az iskola nem ér véget nyáron sem, itt leszünk és dolgozunk tovább” –mondja az intézményvezető.

Népszerűsítik a kerékpárt

Kozma-Czintos Felicia továbbá közölte, programokban is gazdag volt ez a tanév, hála az aktív kis csapatnak, amelynek tagjai különböző pályázatokat írtak. Sikeresen pályáztak a Ride and Smile elnevezésű innovációs iskolai Erasmus+ projektre, melynek célja a kerékpár használatának népszerűsítése. programban öt európai ország partnerei vesznek részt: a ReBike-ALTER mobility koordonátoraként Olaszország (Bike to School és az Istituto Comprensivo Simonetta Salacone), Belgium (Eurgeo VZW), Észak-Macedónia (Eco Logic), Ausztria (a salzburgi Paris Lodron Egyetem), valamint az érkörtvélyesi iskola Románia képviseletében. A csapat célja kiváló ötletek kidolgozása annak érdekében, hogy a gyerekek minél gyakrabban használják a biciklit. Emellett a partnerségben résztvevők azon is dolgoznak, hogy a digitális készségeket hatékonyabban fejlesszék, olyan didaktikai eljárással bővítsék az oktatási módszereiket, amelyekkel elősegítik a tanulók egészséges és környezettudatos nevelését.

A projekt elsősorban a kerékpározás motiválását tűzte ki célul, valamint olyan játékok, szórakoztató és oktató tevékenységek alkalmazását, amelyek mind a biciklikhasználatára helyezik a hangsúlyt. A kerékpár a leghatékonyabb és legfelelősségteljesebb szállítási eszköz, a projektben azonban nem csak a bicikliről van szó, hanem átvitt értelemben a környezettudatosságra való nevelésről is. A kerékpár kapcsán megpróbálják az idegen nyelv (ez esetben az angol) tanulását belevonni a programba. A kollégákkal azon dolgoznak, hogy a projektbe belevigyék a román nyelvet, tehát amit csak lehet angolul és románul, és természetesen magyarul is leírni, kommunikálni.

A Ride and Smile program keretében nagyon sikeres tevékenységük zajlott le június 18–19-én az órák után és szombaton – emelte ki Kozma-Czintos Felicia. Zsongott is az iskola udvara, hiszen ha már kerékpárokról van szó, akkor elsősorban fontosak a bicikli használatának szabályai, a közlekedési szabályok betartása. Ezzel kapcsolatban szervezték meg az első nagy iskolai tevékenységet, akadályversenyt közlekedési táblák kihelyezésével, amelyet időre kellett teljesíteni. Izgalmas két nap volt, a flashmobtól elkezdve a biciklis felvonulásig. A tanárokból álló csapat kiállt a diákok ellen, persze nagy volt a szurkolás. Jelenleg készülnek a jelentések, mert ez volt a projekt egyik fő tevékenysége.

Pályázat informatikai eszközökre

Elsősorban számítógépek vásárlását, emellett minden egyes osztálytereprojektorokkal való felszerelését célozza az a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez benyújtott ötmó forintos pályázat, amely jelen pillanatban elbírálás alatt van.

Az elmúlt időszakban is megtapasztalhattuk, hogy az informatika egyre nagyobb jelentőséggel bír. Az iskolának van egy informatikai laboratóriuma, de nem olyan felszereltséggel, mint amire szükség lenne vagy az online oktatásban segítene, ezért pályáztak számítógépek, szemléltető, interaktív eszközök és kivetítő berendezések beszerzésére.

Ezenkívül a községvezetés más, szintén elbírálás alatt levő pályázatot is benyútáblagépekre és laptopokra gyerekeknek és pedagógusoknak egyaránt. Újabb korlátozások esetén remélhetőleg a helyi önkormányzat mindenki számára tud majd biztosítani táblagépet.

Tornaterem épül

Kozma-Czintos Felicia beszámolt arról, hogy az iskolának lesz tornaterme a helyhatóság hathatós segítségével. Hárommillió lej értékű beruházásról van szó. „Ez évek óta a szívügyünk. Itt van ennyi diák, télen egy kis terembe kellett beszorulni tornaórán, nyáron időjárástól függetlenül mindig az udvar adott otthont a tornaóráknak. A vírushelyzet miatt még azt a pici termet sem tudtuk használni, a testnevelés tanárok kénytelenek voltak úgy boldogulni, ahogy tudtak, de valahogy mindig megoldották. Megérdemli Körtvélyes község a tornatermet” – nyilatkozta az iskola vezetője.

Valamit valamiért alapon, a tornaterem létrehozása érdekében muszáj volt feláldozni a sportpályát, de a foci- és a kézilabdameccsek megtartására van más lehetőség a településen. A polgármesteri hivatal számos téren nyújt támogatást az iskolának, illetve még más tervei is vannak az tanintézménnyel kapcsolatban (például iskolai ebédlő létesítése), csak egy ilyen jellegű pályázati kiírásra várnak. Az intézményvezető hangsúlyozta, hogy az élet nem áll meg vírushelyzet miatt sem, folyamatosan azon dolgoznak, hogy a gyerekeknek és a közösségnek a lehető legjobbat tudják nyújtani. Nem könnyű időszakon vannak túl, de ha gyerekekről van szó, akkor minden gondot félretesznek


Írta: Ér hangja