Értarcsa és Éradony után Gálos­petriben is megtartották a sokak által várt falunapokat. A szervezők a közösségnek szánták szeptember első hétvégéjét, falunapon ünnepelhetett a település apraja-nagyja. A kétnapos rendezvény horgászversennyel kezdődött, a résztvevők ebédről is gondoskodtak, rotyogott a bográcsos, amíg a versenyzők kapásra vártak. A megnyitón a főszervezők, Szalkai Szabó Zsuzsa kulturális referens és Kerezsi Attila alpolgármester köszönetet mondtak mindazoknak, akik hozzájárulásukkal támogatták az eseményt, majd átadták a szabadtéren felállított színpadot a meghívott fellépőknek.

A koncertek sorát az Exotic nyitotta, majd a Rivers és az Insect nevű bandák léptek fel a bulizni vágyók nagy örömére. Az egymást követő együttesek mindegyike megtalálta a maga hallgatóságát, a koncertek késő éjszakába nyúlóan szórakoztatták a közönséget.

Vasárnap reggel a horgászverseny döntője nyitotta a napot, majd a református templomban ünnepi istentisztelet következett. Ezt követően ünnepélyesen átadták Dráveczky-udvarházat, melynek a közelmúltban fejeződtek be a felújítási munkálatai. Hazai és külhoni meghívott vendégek tartottak előadást a régi pompájában tündöklő, korabeli restaurált bútorokkal berendezett épület történetéről, kultúrtörténeti jelentőségéről. Az előadásokat Gellért Gyula nyugalmazott esperes moderálta, aki jómaga is érdekelt e tájegység, az Érmellék történelmének, hagyományainak felkutatásában, továbbéltetésében. Az udvarház ünnepélyes átadását a csokalyi Sola Fide Keresztyén Kulturális Csoport előadása nyitotta.

A Szalacsi Asszonykórus tagjai a népdalok világából hozott csokorral örvendeztették meg a szép számban összegyűlt érdeklődőket, akik között jelen voltak a Dukrét Géza szervezte XXVII. Partiumi Honismereti Konferencia résztvevői is. Az Érmelléki Turisztikai Társaság elnöke, a hároméves felújítási munkát koordináló dr. Kéri Gáspár emléklappal köszönte meg mindazon szakemberek dolgos hozzájárulását, akik részt vettek a műemlék épületnek számító Dráveczky-udvarház helyreállításában.

Ugyanakkor emléktáblát is avattak a jelenlévők Gönczy Pál reformpedagógus tiszteletére, aki 1838 és 1844 között a Dráveczky család fiai mellett volt nevelő Gálospetriben. Dr. Kovács Béláné, a Hajdúszoboszlói Polgári Olvasókör elnöke röviden ismertette a magyar pedagógia kiemelkedő alakjának életútját és munkásságát, aki ebben a házban házitanítóként kezdte pályáját. A neves pedagógus emlékére állított tábla leleplezését követően a jelenlévő szervezetek képviselői elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

A délután a könnyedebb hangvételű programok jegyében telt. A település életében már második alkalommal tartottak roncsderbit, amelynek szervezője Szabó Attila volt. Ez igen hangosra, ugyanakkor nagyon látványosra és izgalmasra sikeredett. Az este már a könnyűzenei koncertek jegyében telt: fellépett az Amazon-Ász nevű együttes, illetve a magyarországi DJ Szatmári és a Két Zsivány nevű formáció. A hétvégét ünnepi tűzijáték zárta.

A változatos programokat felvonultató rendezvénysorozaton mindenki megtalálta a szívének kedveset mind az idősebbek, mind a zenére szórakozni vágyó fiatalabbak.


Írta: Ér hangja