Egy év telt el a helyhatósági választások óta, Érkörtvélyesen  új tanácsosok is bekerültek a képviselő-testületbe, ebben az időszakban sikerült összekovácsolódni. Nagy István, a község polgármestere összefoglalta a választások óta eltelt időszak legfontosabb eredményeit.

Az idei helyi költségvetés összeállításakor figyelembe kellett venni, hogy olyan évnek néznek elébe, amikor is világjárvány uralkodik mindenhol. Ehhez viszonyítva kellett olyan típusú pályázatokat is készíteni, olyan terveket javasolni, amelyek segítik a lakosságot ebben az időszakban. Nagy István, Érkörtvélyes polgármestere hangsúlyozta a járdák megépítésének fontosságát, hogy az emberek könnyebben tudjanak közlekedni. Lámpatesteket helyeztek el, most már a község mindkét településén LED-égők világítják meg az utakat és járdákat. Ezáltal is növelték a közbiztonságot, amihez még hozzájárult a kamerarendszer telepítése is, minden utcán van kamera.

Így csökkent a lopás és a rongálás is a településen, az emberek nagyobb biztonságban érzik magukat. A tanács úgy döntött, hogy az éjszakai szolgálatot megszüntetik Körtvélyesen, azok a munkások pedig, akik éjjeliőrként dolgoztak, a jövőben szintén a polgármesteri hivatal alkalmazásában maradnak, természetesen ők a rendért és a tisztaságért fognak felelni a jövőben.

Nagy István polgármester kiemelte, hogy Érkörtvé­lyesen tisztán tartották a közterületeket, a játszótereket. A már meglévő kis futballpályán  nagyon sok időt töltenek el a gyerekek, ezért úgy határoztak, hogy ezt gumiréteggel látják el, hogy ne legyenek sérülések. Ugyanott kialakítottak lábteniszpályát is, ez is jó befektetésnek bizonyult, hisz a gyerekek egyre nagyobb számban látogatják és egyre több időt töltenek el ott. Az elöljáró kifejtette, hogy ezt értékeli is a fiatalság, hisz vigyáznak erre a pályára, nem törnek-zúznak. Védik azt, ami az övék, hisz megértették, ez nekik készült és ők is kell rá vigyázzanak, nemcsak a polgármesteri hivatal. A jövőben mindig ahhoz próbálnak alkalmazkodni, hogy mi a gyerekek valós igénye, akik használják ezeket a játszótereket. A helyhatóságot foglalkoztatja, hogy mozgássérült gyerekek számára olyan eszközök legyenek a játszótereken, amelyeket ők is igénybe tudnak venni. Sok dologtól függ, hogy ez létre fog-e jönni, vagy nem. Például attól is, hogy találnak-e egy olyan befektetőt, aki ilyen típusú játékokat készít.

Pályázatírókat kerestek, akik olyan projekteket írnak Érkörtvé­lyes számára, amelyekre igény is van. A legfontosabb befektetések mindig a gyerekek igényeinek, érdekeinek figyelembe vételével történnek. Hiszen azok a települések, ahol az iskola felé nyitnak, azt az üzenetet hordozzák, hogy ott sok a gyerek, sok a fiatal. Ezért az iskola esetében energetikai pályázatokat tettek le, táblagépeket, illetve interaktív táblákat igényeltek az iskolának egy másik pályázat keretében. A tornaterem esetében is tettek  le pályázatot. Hasonlóan tettek lépéseket az Érkörvélyest Érvasaddal összekötő út aszfaltozására, itt szó van az út kiszélesítéséről is. Mivel minden olyan településen, ahol több mint kétezer lakos él, kötelező lesz a csatornázási rendszer, így a község mindkét települése esetében ilyen pályázatot nyújtottak be.

Meg kell érkezzenek a fertőtlenítő gépek, amelyek egy része nehezen jön, de ezt követően a község minden tekintetben készen áll arra, hogy felvegye a járvánnyal a küzdelmet. Az elöljáró elmondta, Körtvélyesen elég nagy az oltottak száma is, az asszisztensük közreműködésével többféleképpen elősegítettük a településeken az emberek beoltásának megszervezését, szerencsére nagyon sokan éltek is ezzel a lehetőséggel.

Nagy István beszélt arról is, hogy a vízszolgáltatással gondjaik voltak, illetve még mindig vannak. Ennek megoldására egy 530 köbméteres víztárolót szerelnek be, amit a napokban adnak át. Ezt rákötik az érkörtvélyesi rendszerre, így most már tiszta víz fog érkezni a fogyasztók felé. A csövekben lesznek még lerakódások, ezért a polgármester kéri a lakosság megértését, hogy ha még zavaros víz fog jönni, de egy idő után tiszta víz fog érkezni. Már nem lesz benne arzén-, illetve vaslerakódás, és a klórozás is segít abban hogy egészséges víz jusson a lakosságnak Körtvélyesen. Érvasadon nincs gond a vízzel, jó a minősége, ott egy dologra kell figyelni, hogy a jövőben beszereljék az arzénmentesítőt. Ezek a  polgármesteri hivatal közreműködésével történnek, de az Apă Canal Nord-Vesttel együtt, a község tagja a cégnek, így rajtuk keresztül működnek ezek a beruházások. Jelenleg tűzoltócsapokat szerelnek fel, amivel tisztítani lehet majd a rendszervégen a piszkos vizet, hogy esetleg ne kerüljön be újra  a rendszerbe.

A községvezető kifejtette, hogy mindig úgy kell gondolkozni, hogy új dolgokat is hozzanak létre a település esetében, de a már meglévőket karban kell tartani, tehát a korábban megépült dolgokat is időnként fel kell újítani. A játszóterek mellett minden évben helyreállítanak egy épületet is. Az idén a polgármesteri hivatal épületének külső részét festették le, már megkapta a végleges színt, bíznak abban, hogy ez elnyerte a lakosság tetszését. Járólapokat raktak le, megpróbálták kicsit otthonossá tenni a hivatalt. Impozáns épületről beszélünk, aminek a hátsó részénél parkolót alakítottak ki azoknak,  akik a hivatalba jönnek. Emellett a kultúrotthon belsejét is rendbe teszik olyan helyeken, ami esetleg megrongálódott, hogy majd amikor újra igénybe lehet venni különböző rendezvényekre, családi napokra vagy községi eseményekre, akkor mindenki kellemesen érezze ott magát.

Köszönet illeti a helyi képviselőket, akik a lakosság problémáit jelzik a polgármesteri hivatalnak. Például azt, hogy az orvosi rendelőknél jelenleg nehézkes a bejutás, ezért teraszt szeretnének létrehozni Érkörvélyesen és Vasadon is, hogy ne az esőben várakozzanak a betegek.

A téli időszakban nőtt az energia ára, ezért a tanács úgy döntött, hogy a községi erdőből jutányos áron fogja a tűzifát biztosítani a rászorulók számára. Jelenleg már 200 köbméter fát sikerült kiosztani az igénylőknek, és természetesen ez az akció folytatódni fog decemberben is.

Az idén június 1-jén elmaradtak a gyermekrendezvények a járvány miatt. Az elöljáró örömmel újságolta, hogy az idén sikerült kis meglepetést is szerezni a gyerekeknek, ugyanis Mikulásra kis csomaggal készül számukra az önkormányzat is, hisz minden esetben oda kell figyelni a gyerekekre.

Nagy István beszámolt arról is, hogy a legutóbbi képviselő-testületi gyűlésen határozat született arról, hogy kérvényt nyújtsanak be gazdasági fejlesztés érdekében. Egy cég jelezte, hogy szeretne Körtvélyesen terménylerakatot létesíteni, ennek érdekében szüksége volt még egy kis földre a helyhatóság részéről, ami a határában található annak a területnek, amit a cég már megvett. A tanács úgy döntött, eladja ezt a 23 ár nagyságú területet, ezzel is elősegítve, hogy minél nagyobb legyen ez a telep. Ez segíti a helyi gazdákat abban, hogy minél közelebb tudják szállítani a mezőgazdasági terményeiket, a napraforgót, a búzát, a kukoricát.

Nagy István közölte, most jön létre Érkörtvélyesen a mezőgazdasági szövetkezet, és bíznak abban, hogy működésében majd a tanács is segíteni tud. A község lakossága javarészt mezőgazdasági munkákból él, azért is fontos segítséget nyújtani azoknak, akik a közösségben gondolkodnak.


Írta: Ér hangja