Öt előadással készül a székelyhídi színházkedvelő közönségnek a nagyváradi Szigligeti Színház a Szabó Ódzsa Városi Színház hamarosan kezdődő második évadában.

Sajtótájékoztatón ismertették a nagyváradi Szigligeti Színház Székelyhídon hamarosan kezdődő második évadának bérletes előadásait a Szabó Ódzsa Városi Színház előcsarnokában augusztus 25-én.

Czvikker Katalin, a nagyváradi színház főigazgatója hangot adott személyes érintettségének, mi szerint ismerte és dolgozott is együtt színházunk névadójával, Szabó József Ódzsával. Elismerését fejezte ki az épületért, mely tetőt, teret ad a játéknak, köszönet jár ezért azoknak, akik lehetővé tették a régi kultúrház ilyen módon való megújulását.

Értékelte a tavalyi évadot, majd ismertette azt az öt előadást, amelyeket a következő évadban a hálás székelyhídi közönség elé szándékoznak hozni. Az évadot a Tamási-emlékév jegyében a Telihay Péter rendezte Csalóka szivárvány címet viselő darabbal nyitják októberben. A következő hónapban Nyikolaj Erdman Az öngyilkos című abszurd komédiájával lépnek színpadra városunkban. A darab rendezője Botos Bálint. Az előadásban játszott szerepe expresszív megfogalmazásáért Hunyadi István színművészt idén díjazták a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján.

Decemberben Novák Péter rendező-koreográfus Istenes című művét hozzák a Nagyvárad Táncegyüttes előadásában. Ez után egy újabb Botos Bálint-rendezés lesz színen: Egy őrült nap, avagy Figaro házassága, Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais műve. A bérlet ötödik előadása a Csinibaba című zenés vígjáték Novák Eszter rendezésében, az azonos című, Tímár Péter által rendezett és Márton Gyula által írt film eredeti, színpadi változata.

A sajtótájékoztatón jelen lévő színművészek – Gajai Ágnes, a székelyhídi születésű Tasnádi-Sáhy Noémi és Szabó Eduárd – jó szívvel emlékeztek az elmúlt évad teltházas előadásaira. Nevetve meséltek a mögöttük lévő pandémiás időszak viszásságairól, terheiről, a sokszor groteszk történésekről, amelyeket csak humorral lehetett túlélni.

János Szabolcs, a színház kommunikációs felelőse a Szigligeti Adatbankra hívta fel a figyelmet, amely a Szigligeti Színház, a Szigligeti Társulat, illetve a Szigligeti Tanoda kiadványaihoz online hozzáférést biztosít. Böngészése során a színházkedvelők érdekes olvasmányokhoz, a színháztörténészek értékes adatokhoz juthatnak.

A Nagyváradi Szigligeti Színház 2022–2023-as évadának a Szabó Ódzsa Városi Színházba szóló bérlete 150 lejért megvásárolható a székelyhídi színház titkárságán.


Írta: Ruparcsics Judit Csilla