Előadta első koncertjét a hátrányos helyzetű gyermekeinkből összeálló zenekar, amely pontosan egy éve alakult, 2021 májusában. Az eseménynek a székelyhídi Szabó Ódzsa Városi Színház adott otthont május 26-án, csütörtökön.

A koncert kezdetén városunk polgármestere, Béres Csaba köszöntötte a megjelenteket, büszkén tekintve a székelyhídi és a hozzátartozó falvakból származó gyerekekre. Mint elmondta, történelmi pillanat Székelyhíd életében a kis csapat megalakulása és ez a koncert, hiszen a városnak közel száz éve komoly zenekara volt, azóta viszont ismeretei szerint nem volt ilyen együttes vagy koncertalkalom a településen.

Emellett pedig kiemelte, mennyire fontos kognitív hatása van a zenetanulásnak a gyerekek szellemi fejlődésére, mert olvasunk ugyan, de kottát teljesen másként kell olvasni, hallunk, de a zenei hallás teljesen mást jelent. A közel másfél órás műsort Deé Róbert, a gyerekek nagyváradi fúvós oktatója vezette. Elmondta, nem volt egyszerű összefogni a több településről, különböző körülmények közül érkező csapattagokat, de egy év munka után már tudnak eredményeket felmutatni. Az összesen huszonnégy, 6–14 éves tanulót jómaga és Major Arnold zilahi vonós oktató képezi ki a különböző hangszereken, illetve a fúvósok oktatásába időről időre besegít a tasnádi Szakács Csanád is. Először a vonósok mutatkoztak be, majd a fúvósok kerültek színpadra egyenként. Gyermek- és népdalokat játszottak el, de Csajkovszkij és Beethoven egyszerűbb művei sem maradtak ki a felhozatalból. Az egyéni teljesítmények mellett tanáraikkal közös duetteket és zenekari produkciókat is előadtak a tehetséges kis zenészek.

A helyi gyerekek mellett a nagyváradi Bihar Mgyei Kulturális Központ Francisc Hubic Műveszeti Szakosztályának egy-egy fiatal tehetségével is megismerkedhettünk, akik klasszikus és könnyűzenei dallamokkal készültek trombitán és szaxofonon.

A nézőtéren ülő iskolatársak, szülők, oktatók és más helyi lakosok nagy tapsokkal hálálták  meg a szorgalmas hangszertanulást a bátor, ám igen lámpalázas gyerekeknek.

Székelyhíd városvezetése összesen 25 darab hangszert szerzett be a zenekar létrehozása érdekében annak az európai uniós, emberierőforrás-fejlesztési operatív programban elnyert projektnek köszönhetően, melynek célja a szegénység és a társadalmi kirekesztettség által veszélyeztetett lakosok számának csökkentése.


Írta: Bíró Orsolya