… énekelték a III. Érmelléki Népművészeti Tábor kicsi résztvevői. Tényleg nem kellett messzire mennie annak, akinek felkeltette a kíváncsiságát az augusztus végén a Gyermek Jézus Szabadidő- és Sportközpontban megtartott tábor plakátja. Idén a hangsúlyt a néptánc- és citeraoktatásra helyezték a szervezők. A négynapos rendezvény alatt a néptánc iránt érdeklődők két korosztályban vehettek részt a foglalkozásokon, míg a citeraoktatás hat-nyolcfős csoportokban zajlott.

A szakmai hátteret szokásosan a Debreceni Népi Együttes vezetője, Hercz Vilmos és táncosai biztosították. Idén csatlakozott hozzájuk a Nagyvárad Táncegyüttes egyik táncosa, Forgács Zsombor is. A citeraoktatás vezetője Szabó László, az NMI Művelődési Intézet Hajdú-Bihar megyei irodájának módszertani referense volt. A talpalávalót Heit Lóránt és zenekara szolgáltatta. A kiscsoport nyírségi játékfűzést, a nagy táncosok pedig szatmári táncokat tanulhattak.

Forgács Zsombor és párja vezetik a nagycsoportosokat

A résztvevők sokszínűsége is különlegessé tette a tábor hangulatát, a székelyhídi gyerekek mellett érkeztek érdeklődők Bihardiószegről, Csokalyról, Érkeserűből, Gálospetriből, Nagyszalontáról, Nagyváradról és Paptamásiból is. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett gyermekotthonok lakói is rendszeres résztvevők, ez idén sem volt másként. Délutánonként tematikus előadások színesítették a tevékenységek palettáját: A ruha teszi címmel Balla Fruzsina, a létavértesi Rozsnyai Gyűjtemény munkatársa tartott viseletbemutatót, majd Wilhelm Júlia Mária tanárnő vezetésével székelyhídi vártúra volt meghirdetve, ami végül a bizonytalan időjárás miatt kellemes hangvételű, múltidéző előadásra változott.

Természetesen minden este táncház zárta a napot. A kötött programok után felhőtlenül szórakozhatott a gyereksereg. A tábor utolsó napján bemutathatták a táborban tanultakat a szülőknek és az érdeklődőknek. A szervezők ezúton is köszönik szépen a szabadidőközpont vezetőségének és alkalmazottainak, az önkéntes óvó néniknek, a Gyermek Jézus-otthon vezetőjének, a rendezvényt támogató családoknak a hozzájárulásukat, és azt, hogy ismét felejthetetlen élményekkel gazdagodhatott közösségünk.

 

Béres Csilla


Írta: Ér hangja