Az együtt élő nemzetiségek népdal- és néptáncfesztiválja Székelyhídon

 

Ötödszörre rendezték meg az Érmelléken együtt élő nemzetiségek népdal- és néptáncfesztiválját Székelyhídon. A Pro Székelyhíd Egyesület rendezvényének célja az együtt élő nemzetiségek népi kultúrájának, néptáncainak és hagyományos népviseletének megismerése és megismertetése, a népi hagyományok megőrzése és ápolása. Az idei fesztivált Románia kormányának Nemzetiségek Közötti Kapcsolatok Ügyosztálya támogatta. A rendezvény szervezőinek nem titkolt szándéka, hogy újraélessze Székelyhídon is a hagyományos népi kultúrát, megszerettesse a közönséggel a népzenét, népdalt, néptáncot.

 

Sajnos a művelődési házban ez alkalommal is többnek bizonyult a fellépő, mint a közönség, pedig plakátok, szórólapok, kábeltévé, sajtó hirdette a hagyományőrző rendezvényt.

Az idei fesztiválra nyolc hagyományápoló néptáncegyüttes mintegy 350 táncosa kapott meghívást, akik nyolc településen élő három nemzetiséget képviseltek.

A fesztivál programját az érsemjéni Ezüstperje néptánccsoport nyitotta  szatmári táncokkal. A fesztivál állandó résztvevőjének számító együttes 2004  novemberében alakult hét párral, Sütő Szabolcs néptáncos vezetésével. Jelenleg harminc állandó tagot számlál, de ugyanakkor az utánpótláscsoportban negyven gyermek tanulja a magyar néptánc elemeit. A Magyar Kultúra-díjas csoport az est folyamán később ördöngösfüzesi és kalotaszegi táncot is bemutatott.

Az érmelléki románságot a bihardiószegi általános iskola IV. osztályos tanulóinak népdal- és néptánccsoportja képviselte, akik Negrean Emília tanítónő vezetésével bihari román népdalokat és táncokat mutattak be.

Megalakulásuk óta először vettek részt a fesztiválon a nagykágyai Harmatcseppek, mely együttes kis csoportja énekes gyermekjátékokat, középső csoportja vajdaszentiványi táncokat mutatott be Szabó Amália vezetésével.

Őket az egyik legelsőként alakult bihari néptáncegyüttes, a micskei Görböc műsora követte. Az együttesre jellemző, hogy több korosztály is tagja a csoportnak, együtt lépnek színpadra, kortól függetlenül ugyanolyan lelkesedéssel szolgálják és élvezik a hagyományos magyar népi kultúrát. Előadásukban gyimesi és mezősági táncokat láthatott a közönség.

A Görböc táncosait a székelyhídi Kankalin néptánccsoport ifjú tagjai követték a színpadon, akik Hodgyai Edit és Erdei Sándor néptáncoktatók által betanított szatmári táncot mutattak be furulyafelvezetéssel.

 

 

 

A gyermekelőadókat az érmihályfalvi Nyíló Akác táncosai követték. Az Érmihályfalva kulturális nagyköveteinek is tekintett, immár több mint húszéves tapasztalattal rendelkező együttes Borbély Simon Csaba vezetésével ezúttal is fergeteges produkcióval ajándékozta meg a közönséget. Előadásukban kalotaszegi, illetve a Maros és Küküllők vidékére jellemző férfitáncot, a pontozót, valamint énekes női körtáncot láthattak a nézők.

 

 

A margittai Gyöngyvetők évek óta résztvevői a partiumi hagyományőrző rendezvényeknek. Vezetőik, Deák Andrea, Fügedi Anikó, Juhos Márta és Timár Angéla nagyon fontosnak tartják, hogy a legfiatalabb korosztály is bekapcsolódjon a hagyományőrző tevékenységbe. A néptánccsoport marosszéki és rábaközi táncokat mutatott be.

Az érmelléki német nemzetiség hagyományos viseletét, dalait és táncait a monospetri Német Demokrata Fórum égisze alatt működő, Zelina Juliánna vezette Szivárvány néptánccsoport mutatta be. A rendezvény visszatérő vendégeinek tehetségéről Bihar megye határain belül, de más vidékeken is meggyőződhetett közönségük.

Az Érmelléken együtt élő nemzetiségek V. népdal- és néptáncfesztiválját a Nyíló Akác és az Ezüstperje közös produkciója, kalotaszegi táncokból összeállított koreográfia zárta.

 

 

A rendezvény végén Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere köszönte meg a csoportok tagjainak és művészeti vezetőiknek lelkes tevékenységét, előadásaiknak kiváló színvonalát, majd a részvételi okleveleket átadva, további sikeres munkát kívánt minden résztvevőnek.

A szervezők és a fellépő együttesek nevében köszönetet szeretnék mondani mindazoknak, akik megtisztelték jelenlétükkel ezt a rendezvényt. Akik pedig ez alkalommal távol maradtak, azokkal reményeink szerint találkozunk majd a jövőre megrendezendő VI. Érmelléki Nemzetiségi Néptáncfesztiválon.

 

 

Fekete Evetke