A gyümölcsös gazdák jól megérdemelt pihenőjük után, az ideális időjárási körülmények adta lehetőségeket kihasználva lassan újra belevetik magukat a munkába. A kinti hőmérők higanyszálai +5 Celsius-fok fölé kúsztak, elkezdhetjük a gyümölcsfák, szőlők, bogyós gyümölcsök (bokrok) lemosó permetezését. Ennek legfontosabb célja, hogy az ágakon, a kéregrepedésekben vagy a rügyek felületein megtapadt károkozókat elpusztítsuk, ezzel elkerülve a varasodást, a moníliát vagy a levélfodrosodást. Ugyanakkor a különböző rovarkártevők áttelelő alakjait is megritkítjuk és elpusztítjuk, mint az atkákat, pajzs- és levéltetveket és a molyokat.

Ha van rá lehetőség, akkor kéregkaparóval vagy ha az nincs, legalább drótkefével alaposan dörzsöljük át a fák kérgeit, ezzel is felszínre hozva a repedésekben megbújó károkozókat. Az összeaszalódott gyümölcsmaradványokat gyűjtsük össze, égessük vagy ássuk el, hisz ennek elmulasztása akár komoly következményekkel is járhat, végső esetben moníliás megbetegedés alakulhat ki. A monília alatt a virágok, a sarjhajtások, a gallyak és a termések is fertőződnek, sőt később a virágok és a fiatal gyümölcsök előbb megbarnulnak majd elszáradnak.

A metszést ajánlott a permetezés előtt elvégezni, mert a megtisztított koronát könnyebben bevonja a permetszer. A jobb hatás elérése érdekében a műveletet szélcsendes időben, nagy lémennyiséggel, áztatásszerűen végezzük. A tél végi lemosó permetszerek alapkészítményei a környezetbarát réztartalmú szerek. A nálunk ismert és lassan már elavult bordói lé mellett ajánljuk a Champion 50 WP, Funguran-OH 50 WP, Cuproxat Flowable, Kocide 2000, Alcupral 50 PU, Copper Max vagy a Champ 77 WG szereket. Ezek közül például a Funguranban egy tapadásfokozó adalék is van, ami esős időszakban igazán előnyös. Ezek a szerek védelmet biztosítanak a baktériumok és a betegségek ellen, ugyanakkor erősebbé teszik a szöveteket is, így a metszés során ejtett sebek is gyorsabban gyógyulnak.

A kártevő rovarok ellen olajos készítmények használata ajánlott, mint például a Confidor Oil vagy a Nuprid Oil, melyeknek keverési aránya 1,5%. Ezek az anyagok akkor fejtik ki igazán hatásukat ha filmrétegszerűen bevonják a fa minden részét, hisz így az alatta lévő rovarok levegő hiányában elpusztulnak.

Külön felhívjuk az olvasóink figyelmét, hogy az olajos és a hagyományos réztartalmú szerek nem keverhetőek! A két szórás között mindenképp várjunk néhány napot és vigyázzunk arra is, hogy a réztartalmú szerek permetezését az almaféléknél a zöldbimbós állapot végéig, a csonthéjasok közül, az őszibaracknál rügyfakadásig, a kajszinál pedig a piros bimbós állapot végéig fejezzük be. Mindenkinek jó munkát kíván:


Írta: Szilágyi Dorin és Juhász György