Romániából öt magyar ajkú diák vehetett részt az Ér Hangja Egyesület hozzájárulásával a többállomásos Erasmus+ program keretében rendezett egyhetes foglalkozáson, amelynek Albánia adott otthont.

A rendezvény a Nők az integrálódás felé (Women Towards Integration) helyi szervezet által valósult meg, amely március 7-én vette kezdetét a fővárostól 60 kilométerre fekvő tengerparti Lezhë városában. Az érkezők négycsillagos szállodában szálltak meg, és teljes körű ellátásban volt részük. A foglalkozáson való részvételre Albániából, Bulgáriából, Görögországból, Koszovóból, Macedóniából, Olaszországból és Romániából kaptak lehetőséget a 18–25 év közötti fiatalok.

A projekt tematikája a nemek közötti egyenlőség, illetve annak megfelelő mediatizálása volt, emellett véleménycserére is lehetőség nyílt, de fontos momentum volt az Albániában élő nők és férfiak társadalmi helyzetének feltérképezése is. Az egyhetes képzés és az interaktív tevékenységek angol nyelven folytak, főként Bledar Zeneli pszichológus vezetésével. Naponta három-négy foglalkozáson volt kötelező a részvétel.

A tevékenységek elméleti és gyakorlati részből álltak, így a diákok nem csupán arra kaptak lehetőséget, hogy bővítsék ismereteiket, hanem hogy a megszerzett tudást el is mélyítsék. A témához kötődően rövidfilmet, projekteket kellett készítsenek, az interkulturális esteken a résztvevők ízelítőt kellett adjanak nemzeti ételeikből, valamint be kellett mutassák a kiküldő alapítványt is. Projektzárásként városnézést szerveztek, a csapatok meglátogatták a híres lezhëi kastélyt, ami a Krisztus előtti században épült, valamint eljutottak Gjergj Kastrioti (Kasztrióta György) – közismert nevén Szkander bég – XV. századi albán fejedelem szimbolikus sírjához is, akit az oszmánok elleni harcban való részvétele miatt nemzeti hősnek tekintenek. A projekt sikeres volt, a diákok a helyieknek köszönhetően lehetőséget kaptak egy rövid, de annál gazdagabb kulturális utazásra is.


Írta: Mészáros Mária