Alapszintű borismereti tanfolyamnak adott otthont a székelyhídi múzeum épülete január 10–12. között. Dr. Mészáros Gabriella budapesti borakadémikus, egyetemi docens, a magyarországi borkollégium társalapítója három napon keresztül tartott elméleti előadásokat és gyakorlati, borkóstolással egybekötött szemináriumokat érmelléki, székelyhídi borászok, leendő borászok és a lelkes borkedvelők számára.

A tizenkilenc résztvevő megismerkedhetett az előadásokon a szőlőültetéshez ideális éghajlati- és talaj adottságokkal, különböző világfajták és a Kárpát-medencében őshonos szőlőfajták tulajdonságairól, termesztésbe illeszthetőségükről tanulhattak, majd kitértek az érmelléki biológiai tényezőkre is. Az előadó nagy érdeklődéssel hallgatta a helyiek tapasztalatait és szívesen látta el tanácsokkal hallgatóságát.

A magyar és világi borvidékek jellemzői után a bor szerkezetéről, a modern és a minőségi borkészítési technológiákról, divatos és jól értékesíthető borcímkékről, marketingstratégiákról is hallhattak az érdeklődők.

A borkóstolás művészetét csak kóstolás által lehet megtapasztalni, fejleszteni, így a gyakorlati részben alapos elemzésre került minden korty bor. A kóstolási sorból nem maradhattak ki a tanfolyamon résztvevő borászok nedűi sem. A „diáktársak” és dr. Mészáros Gabriella kóstoltak, összehasonlítottak, véleményeztek és összességében kijelenthetjük, hogy van mivel büszkélkednünk, jó boraink és hozzáértő borászaink vannak.

A tanfolyam résztvevői a borkóstolás tárgyi bizonyítékaival.

A székelyhídi sósúti pincesor és az itt található professzionális és jól felszerelt pincék láttán a tanárnő szorgalmazta és javaslatokat tett az érmelléki nagy hagyománnyal rendelkező borvidék fellendítésére.

A kurzus nem titkolt célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a minőségi borkészítésre, és hogy megadja ennek a megvalósításához a módszert, valamint az eszközöket is.

A fogyasztók egyre inkább magas hangsúlyt fektetnek a minőségi, jó alapanyagokból készült ételek, italok fogyasztására, így fontos, hogy a helyi borászaink az igényeknek megfelelő, magas élvezeti értékkel bíró borokat palackozzanak és juttassanak a fogyasztók asztalára.

A tanfolyam Székelyhíd helyhatósága és az Erdélyi Magyar Borászok Egyesülete szervezésében a Nagyváradi Borbarátnők és a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Bihar megyei szervezetének támogatásával valósult meg.


Írta: Füzesi Mónika